Az articsóka nálunk még kevésbé ismert és kedvelt hozzávaló, pedig minden szupermarketben lehet már kapni az olajban áztatott felezett vagy negyedelt „szíveket”. Ez az enyhén savanykás, puha lapokból álló zöldség a mediterrán országokban igazi kedvenc, amit nagyon sokféle módon elkészíthetünk. Bár az articsóka íze leginkább akkor jön ki, ha az egészben megfőzött fejet csak olívaolajba mártogatjuk, a sütés is nagyon jól áll neki – hát még a rántás! Azt már jól tudjuk, hogy egy ropogós, fűszeres bundában minden sokkal csak finomabb lesz, és szerencsére ez az articsókával sincsen másképp, pláne, hogy itt még egy finom fetás mártogatós is készül hozzá.
A lényeg tehát, hogy ne ijedjünk meg tőle, különleges és instant kedvenccé váló előételt készíthetünk belőle, ami sokkal izgalmasabb lesz, mint a rántott hagymakarika vagy a rántott cukkini!
Hozzávalók:
Az articsókához:
- 1 és fél csésze panko morzsa
- 2 ek. szezámmag
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 tk. szárított kakukkfű, oregánó vagy rozmaring (vagy ezek keveréke)
- 1/2 tk. fokhagymapor
- só és bors
- 1/3 csésze olívaolaj
- 2 üveg / konzerv articsóka
A mártogatóshoz:
- 220 gramm feta
- 80 gramm krémsajt
- 2 tk. citromlé
- 2-3 ek. méz
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a panko morzsát, a szezámmagot és a fűszereket. Egy másik tálba töltsük ki az olívaolajat.
- Az articsókákat vegyük ki a konzervből, ha túl szárazak, mártsuk meg olívaolajban, majd alaposan forgassuk meg őket a fűszeres morzsában! Helyezzük a bepanírozott articsókákat a sütőpapírra, locsoljuk meg egy kicsit a maradék olívaolajjal. Süssük az articsókát 15 percig, majd fordítsuk meg őket és süssük további 10-15 percet, míg mindenhol aranybarnák lesznek.
- Miközben az articsókák sülnek, készítsük el a mártogatóst. Tegyük az összes hozzávalót egy robotgépbe vagy turmixba és keverjük habosra az egészet.
- Tálaljuk a rántott articsókát melegen a mártogatóssal!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images