Így lesz tökéletes a házi keksz egy profi cukrász trükkjeivel

2024. január 06.
Kevés finomabb van a kívül ropogós, belül omlós, illatos házi kekszeknél – de valljuk be, tapasztalat nélkül könnyen elronthatjuk a sütést. Most egy profi cukrász segít, hogy garantáltan tökéletes legyen a végeredmény!

Szeretnéd friss, meleg házi kekszekkel elkápráztatni a vendégeidet? Bár alapvetően elég egyszerű édességről van szó, aki már próbálkozott vele, tudja, hogy a sütés érzékeny folyamat, amit nagyon könnyű elrontani. Nemcsak a megfelelő alapanyagokra, hőfokokra és az időre, de a technikára is nagyon oda kell figyelnünk. 

Molly Allen tíz évig dolgozott profi cukrászként, és szerencsére hajlandó volt megosztani néhány igazán bennfentes tippet az Insiderrel, hogy a következő keksz, amit sütünk, tényleg csodásan sikerüljön!

Jól krémesítsd ki a vajat és a cukrot

Nem elég, ha egyszerűen összekeverjük a cukrot és a puha vajat: nagyon fontos, hogy tényleg habosítsuk ki a keveréket, míg légbuborékok keletkeznek benne. Épp ezek a buborékok járulnak hozzá, hogy a gőz átjárja a süteményt és végül megkapjuk a tökéletes textúrát. A folyamat egyébként nagyjából 3-5 percet vesz igénybe attól függően, hogy milyen eszközzel dolgozunk – szóval tényleg nem érdemes spórolni ezen a munkafolyamaton.

Ne lógjuk el a hűtést

A kekszek készítésének egyik kulcsfontosságú eleme a hűtés. Elsőre talán feleslegesnek tűnhet a dolog, de nagyon fontos, hogy a tésztában lévő vaj teljesen megdermedjen, hiszen ez nagyban meghatározza majd az édesség végső állagát. Tehát mindig tartsuk be a receptben javasolt hűtési időt!

Az igazi vanília ereje

Kényelmesebb – és persze olcsóbb – megoldásnak tűnhet a vaníliaaroma használata, de sokkal jobban megéri tiszta vaníliakivonatot tenni a házi kekszekbe. Egy kicsi is elég az intenzív, édeskés ízhez, és a tiszta vanília sokkal jobban segít kiemelni a süti többi ízét is – ha tehetjük, mindenképpen válasszuk ezt a hozzávalót.

Ügyelj az elrendezésre

A legtöbb keksz sülés közben először kilapul, majd egy kicsit összemegy, de mindenképpen nagyobb lesz, mint amikor behelyeztük a sütőbe. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy kellő távolságba rendezzük el a kekszeket, így biztosan nem fognak összesülni, és minden egyes darab tökéletesen kerülhet a tányérokra.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images