Brokkolis tészta diópesztóval – a zöld vitaminbomba

2024. január 18.
Ezt a szédítően zöld, vitaminokkal teli tésztaételt tényleg érdemes kipróbálni: pofonegyszerű, mégis komplex ízélményt kínáló fogás, ami garantáltan családi kedvenc lesz.

Ha egy egyszerű tésztaételre vágynál, de már unod a paradicsomos tésztát, ne is gondolkodj tovább, ez a házi pesztós, brokkolis tészta lesz a megmentőd. Azt már régóta tudjuk, hogy a vitaminokban gazdag és csodásan zöld brokkoli fogyasztásával rengeteg tápanyaggal támogatjuk a szervezetünket, de itt az ideje, hogy elismerjük, nemcsak egészséges, de kifejezetten finom és sokoldalú zöldségről beszélünk. A brokkoli rossz PR-ja valószínűleg a szétfőtt, ízetlen menzaélményekből táplálkozik, pedig a brokkoli akkor a legfinomabb, ha alig 1-2 percig főzzük, hiszen így roppanós és friss marad. Az alábbi tésztaételhez brokkolinit, vagyis zsengébb „bébi brokkolit” ajánlanak, de természetesen „sima” brokkolival is remek lesz az étel.

Az étel különlegességét a házi diós pesztó jelenti, ami egyrészt gazdaságosabb, mint a hagyományos, fenyőmaggal készülő verzió, másrészt izgalmas, földes karaktert ad a tésztának. Ne ijedjünk meg a házi pesztókészítéstől, tényleg pillanatok alatt megleszünk vele, és sokkal jobban járunk, mint a bolti verzióval!

Hozzávalók:

  • 350 gramm rövid tészta
  • 650 gramm brokkolini vagy brokkoli (a fás részek nélkül, rózsákra szedve)
  • 80 gramm parmezán kockákra vágva (és még egy kevés reszelve a tálaláshoz)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 csokor (kb. 6 csésze) friss bazsalikom
  • 1/2 csésze dió
  • 3/4 csésze olívaolaj

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük ki lobogó sós vízben a csomagoláson látható előírások szerint
  2. A brokkolinit (vagy brokkolit) tisztítsuk meg, a fás részeket távolítsuk el, majd szedjük rózsákra, vágjuk falatnyi darabokra. Forró vízben 2-3 perc alatt főzzük roppanósra a zöldséget.
  3. Közben a kockákra vágott parmezánt a fokhagymával együtt tegyük aprítógépbe, őröljük finomra kb. 1 perc alatt. Adjuk hozzá a bazsalikomot, a darabolt diót és folytassuk az aprítást, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat. Krémes, enyhén darabos pesztót kell kapnunk. Ízesítsük egy kevés sóval.
  4. Egy nagy tálban forgassuk együtt a tésztát a pesztóval és a brokkolival. Tálaljuk frissen reszelt parmezánnal!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images