Ha fogyni akarsz, muszáj kipróbálnod ezt a rágcsálnivalót – Jobb, mint a pattogatott kukorica!

2024. október 03.
Jóból is megárt a sok! Bármennyire is rajongunk a pattogatott kukoricáért, eljön az a pillanat, hogy kipróbálnánk más ropogós rágcsát is. Mutatjuk a pattogatott csicseriborsót! Tökéletes popcorn helyett!
Pattogatott csicseriborsó recept
  • A pattogatott csicseriborsó simán lenyomja a popcornt!
  • Miért lehet jobb választás a pattogatott kukorica helyett a csicseriborsó?
  • Így készíthetjük el otthon villámgyorsan a pattogatott csicseriborsót!

A pattogatott csicseriborsót ugyanúgy fűszerezhetjük és ízesíthetjük, mint a pattogatott kukoricát. Mégis, ha választanunk kellene a kettő közül, vannak olyan nyomós érvek, amik egyértelműen a csicseriborsó felé billentik a mérleg nyelvét.

Hogyan készül és miért olyan jó a pattogatott kukorica? Miért együk inkább a halloweeni bulin, moziesten vagy csak úgy délutáni rágcsának inkább a pattogatott csicseriborsót?

Ezért olyan egészséges a pattogatott csicseriborsó

A csicseriborsó rendkívül tápláló, és számos jótékony egészségünkre gyakorolt hatása van. A dietetikus több fontos érvet is felsorolt a csicseriborsó fogyasztása mellett, akár pattogatott formában:

  1. Magas fehérjetartalom: A csicseriborsó kiváló növényi alapú fehérjeforrás, különösen vegetáriánusok és vegánok számára. Segít az izomépítésben és -fenntartásban, valamint támogatja az anyagcsere-folyamatokat.
  2. Gazdag rostokban: A magas rosttartalma segíti az emésztést, javítja a bélműködést és hozzájárul a jóllakottság érzetéhez, így segíthet a súlykontrollban is. A rostok csökkentik a székrekedés kockázatát és a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszanak.
  3. Jót tesz a szívnek: A csicseriborsó fogyasztása javíthatja a szív egészségét. Magas rost-, magnézium-, kálium- és antioxidánstartalma segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
  4. Gazdag tápanyagokban: A csicseriborsó kiváló forrása az olyan fontos vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a folsav, vas, magnézium, B6-vitamin és cink. Ezek a tápanyagok fontosak az immunrendszer erősítéséhez, a vérképzéshez és az energiatermeléshez.
  5. Alacsony glikémiás index: A csicseriborsónak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan emeli meg a vércukorszintet. Ez különösen előnyös lehet cukorbetegek számára, valamint segít a vércukorszint stabilizálásában.
  6. Segíthet a fogyásban: A magas rost- és fehérjetartalom miatt a csicseriborsó segíthet a jóllakottság érzetének fokozásában, így kevesebb kalóriát fogyasztunk, ami segíthet a testsúlycsökkentésben.
  7. Antioxidánsokban gazdag: A csicseriborsó antioxidánsokat, például polifenolokat, béta-karotint és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve a sejtkárosodás kockázatát és segítve a szervezet gyulladásos reakcióinak mérséklését.

Összességében a csicseriborsó sokoldalú, ízletes és tápláló alapanyag, amely rendszeres fogyasztása hosszú távon hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Mutatjuk, hogyan készítsük el például a popcorn helyett bevethető pattogatott csicseriborsót!

Így süssük a pattogatott csicseriborsót

Hozzávalók a pattogatott csicseriborsóhoz:

  • 400 gramm főtt csicseriborsó (házi vagy konzerv)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál édes paprika (vagy csípős, ha azt szeretjük)
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál só
  • 1 csipet bors

A pattogatott csicseriborsó elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 
  2. Csepegtessük le a csicseriborsót, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg teljesen.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a csicseriborsót a fűszerekkel és sóval. Akkor jó, ha a fűszerek teljesen bevonják a csicseriborsó külsejét.
  4. Terítsük szét a csicseriborsót egy sütőpapírral bélelt tepsin.
  5. Süssük 30-35 percig, a felénél keverjük át, hogy mindenhol egyenletesen aranybarnára süljön a csicseriborsó.
  6. Evés előtt hagyjuk néhány percig hűlni a pattogatott csicseriborsót. Ahogy hűl, egyre ropogósabbá válik.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images, Unsplash