Kókuszos csicseriborsó-curry, a nyári vitaminbombád

2024. június 06.
Csicseriborsóból is készíthetünk krémes, fűszeres curryt, méghozzá nem is akármilyet! Az alábbi recept igazi könnyű nyári vitaminbomba, amit mindenképpen érdemes kipróbálni – nyugalom, egyáltalán nem fog belőle hiányozni a hús.
Ebből a kókusztejes csicseriborsó-curryből nem hiányzik a hús

A csicseriborsó nagyszerű fehérjeforrás, olyannyira, hogy gyakran lesz belőle vegetáriánus és vegán fogások főszereplője, hiszen ezek az apró, diós-földes ízű kis bogyók rengeteg ízt és tápanyagot tartalmaznak. A csicseriborsó ráadásul a fehérje mellett sok vasat is tartalmaz, ami szintén kiváló húspótlóvá teszi, emellett kalcium- és rosttartalma is magas. Ez a különleges hüvelyes segít egészségesen tartani a szívünket és kordában tartani vércukorszintünket, ráadásul kálium, foszfor, magnézium és cink is bőven található benne. A csicseriborsó egyébként talán meglepő módon szuper desszertalapanyag is – a levét is használják vegán mousse-ok készítéséhez, de maga a zöldség is lehet édességek alapanyaga enyhén édeskés ízének köszönhetően. 

Az alábbi receptben egy melengető és tápláló currybe kerül, ami ráadásul rengeteg további zöldséget tartalmaz a csicseriborsó mellett is, így tényleg igazi vitaminbombának számít. Fontos leszögezni, hogy az ilyen curryknél nincsenek szigorú szabályok, a zöldségek szabadon variálhatóak vagy elhagyhatóak aszerint, hogy mit szeretünk, vagy éppen mi van otthon. Annyi biztos, hogy a csicseriborsót semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen tényleg ez a lelke ennek a komplex ízű, izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető keleties főfogásnak!

Kókuszos csicseriborsó-curry

Hozzávalók:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma vékony csíkokra vágva
  • 1 kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
  • 1 ek. friss reszelt gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kisebb fej brokkoli rózsákra szedve
  • 2 tk. őrölt chili
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 3 ek. vörös currypaszta
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 lime félbevágva
  • egy konzerv csicseriborsó
  • 1 és fél csésze fagyasztott zöldborsó
  • só és bors
  • párolt rizs a tálaláshoz (opcionális)
  • 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
  • 4 szál újhagyma vékony karikákra vágva

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a felvágott hagymát és a kaliforniai paprikát, majd pirítsuk őket, míg megpuhulnak, nagyjából 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és az aprított fokhagymát és főzzük össze, míg az egész keverék illatozni kezd.
  2. Dobjuk az alapra a rózsákra szedett brokkolit, alaposan forgassuk össze! Adjuk hozzá az őrölt chilit és koriandert, majd a currypasztát is, és süssük, míg az egész zöldséges keverék kicsit karamellizálódni kezd.
  3. Öntsük fel kókusztejjel és közepes lángon hagyjuk felforrni a curryt! Fedjük la serpenyőt és hagyjuk főni, míg a brokkoli megpuhul, nagyjából 6-8 perc alatt!
  4. Vegyük le a curryt a lángról, adjuk hozzá a lime levét, majd keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót és zöldborsót is, ízesítsük sóval és borssal! Tegyük vissza a curryt a tűzre, hagyjuk kicsit összerottyanni az egészet.
  5. Tálaljuk friss korianderrel és vékonyra vágott újhagymával, ízlés szerint kínáljunk mellé párolt rizst vagy indiai naan kenyeret.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images