A tökéletes karácsonyi előétel: kecskesajthab baconnel és datolyával

2024. december 12.
Ha olyan karácsonyi előételt keresel, ami gyorsan és egyszerűen elkészül, mégis elkápráztatja a vendégeket, ne keresgélj tovább! A krémes kecskesajt, az édes-sós bacon, a datolya és a fűszeres méz kombinációjából igazi íz- és textúrabomba készülhet az ünnepi asztalra.
  • Általában az előételek terén lehet a legnagyobbat villantani és itt is kísérletezünk a legszívesebben: ez a karácsonyi időszakban hatványozottan igaz.
  • Már jó ideje népszerűek a „whipped” vagyis habosra felvert sajtok, amiket különböző toppingokkal kínálhatunk.
  • Ebben a receptben a krémes és karakteres kecskesajt mellé karamellizált bacon, datolya és egy kis fűszeres méz is kerül – így lesz igazán komplex ez az egyszerű fogás.

Jó ötlet lehet valamilyen mártogatóssal készülni a 2024-es karácsonyi időszakban: ezeket általában elég egyszerű összerakni, és a legnagyobb előnyük, hogy előre is elkészíthetjük őket. És ha szeretnénk igazán követni a kortárs trendeket, akkor nem maradhatnak ki a „whipped”, vagyis habosra felvert sajtok, amik kedvenc sajtjainknak adnak egészen új, krémes textúrát. Az alábbi karácsonyi előétel alapja a habos kecskesajt, amit az állag és az íz könnyítésének érdekében hagyományos (de jó minőségű!) krémsajttal keverünk. Elmaradhatatlan hozzá a fűszeres méz, ami bátrabbak konyhájában „hot honey” is lehet – ilyenkor valamilyen csípős fűszerrel dobjuk fel a méz édességét.

A kecskesajtra toppingként többféle finomság is kerülhet – ennél a karácsonyi előételnél olyan klasszikus párosításokkal találkozhatunk, mint a bacon és a datolya, de működhet a dolog különböző pirított magvakkal is. Hogy kicsit még izgalmasabbak legyenek az ízek, a bacont nemcsak szimplán megpirítjuk, hanem egy kevés cukor és méz segítségével karamellizáljuk, így lesz egyszerre édes és sós íze, és persze ettől lesz istenien ropogós.

Ennél a karácsonyi előételnél fontos szempont, hogy tényleg jó minőségű alapanyagokból válogassunk, hiszen nem kell hozzá sok minden. A datolya ideálisan húsosabb, nagyobb méretű Medjool datolya legyen, és a mézből sem árt jó minőségűt venni – már csak azért sem, mert sokkal könnyebb lesz dolgozni vele.

Ezzel a mennyei kecskesajthabbal tehát garantáltan nem fogunk mellé, ha egy elegáns, nem túlbonyolított, mégis különleges karácsonyi előételre vágyunk. Szuper vendégváró lehet családi és baráti összejövetelekre is – senki nem fogja tudni abbahagyni a tunkolást!

Karácsonyi előétel: kecskesajthab baconnel és datolyával

Hozzávalók:

  • 6-8 szelet vastagabb bacon felkockázva
  • 2 ek friss rozmaring
  • 1 ek barnacukor
  • 1/3 csésze és 1 tk méz
  • 0,5 tk cayenne bors
  • 12 Medjool datolya kimagozva, durvára vágva
  • 30 gramm krémes kecskesajt szobahőmérsékleten
  • 120 gramm krémsajt szobahőmérsékleten
  • 2 ek olívaolaj
  • egy csipet só

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral!

2. A felkockázott bacont dobjuk a tepsibe 1 ek friss rozmaringgal, a barnacukorral, 1 tk mézzel és a cayenne borssal együtt, alaposan forgassuk össze! Szórjuk mellé a durvára vágott datolyát és süssük az egészet 8-10 percig, míg a bacon ropogósra pirul.

3. Közben konyhai robotgépben dolgozzuk össze a kecskesajtot, a krémsajtot és az olívaolajat, adjunk hozzá egy csipet sót is. Habos, jól kenhető állagot kell kapnunk.

4. Egy kisebb tálban keverjük össze az 1/3 csészényi mézet a maradék 1 ek rozmaringgal, adjunk hozzá egy kevés sót! Ízlés szerint chilivel vagy más csípős fűszerrel is feldobhatjuk.

5. Tálaláshoz a krémes kecskesajtot helyezzük egy tálba, szórjuk rá a még meleg bacont és a datolyát és csurgassuk rá a fűszeres mézet! Az elkészült karácsonyi előételünk mellé kínáljunk ropogós kenyeret vagy sós kekszeket!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images