- Általában az előételek terén lehet a legnagyobbat villantani és itt is kísérletezünk a legszívesebben: ez a karácsonyi időszakban hatványozottan igaz.
- Már jó ideje népszerűek a „whipped” vagyis habosra felvert sajtok, amiket különböző toppingokkal kínálhatunk.
- Ebben a receptben a krémes és karakteres kecskesajt mellé karamellizált bacon, datolya és egy kis fűszeres méz is kerül – így lesz igazán komplex ez az egyszerű fogás.
Jó ötlet lehet valamilyen mártogatóssal készülni a 2024-es karácsonyi időszakban: ezeket általában elég egyszerű összerakni, és a legnagyobb előnyük, hogy előre is elkészíthetjük őket. És ha szeretnénk igazán követni a kortárs trendeket, akkor nem maradhatnak ki a „whipped”, vagyis habosra felvert sajtok, amik kedvenc sajtjainknak adnak egészen új, krémes textúrát. Az alábbi karácsonyi előétel alapja a habos kecskesajt, amit az állag és az íz könnyítésének érdekében hagyományos (de jó minőségű!) krémsajttal keverünk. Elmaradhatatlan hozzá a fűszeres méz, ami bátrabbak konyhájában „hot honey” is lehet – ilyenkor valamilyen csípős fűszerrel dobjuk fel a méz édességét.
A kecskesajtra toppingként többféle finomság is kerülhet – ennél a karácsonyi előételnél olyan klasszikus párosításokkal találkozhatunk, mint a bacon és a datolya, de működhet a dolog különböző pirított magvakkal is. Hogy kicsit még izgalmasabbak legyenek az ízek, a bacont nemcsak szimplán megpirítjuk, hanem egy kevés cukor és méz segítségével karamellizáljuk, így lesz egyszerre édes és sós íze, és persze ettől lesz istenien ropogós.
Ennél a karácsonyi előételnél fontos szempont, hogy tényleg jó minőségű alapanyagokból válogassunk, hiszen nem kell hozzá sok minden. A datolya ideálisan húsosabb, nagyobb méretű Medjool datolya legyen, és a mézből sem árt jó minőségűt venni – már csak azért sem, mert sokkal könnyebb lesz dolgozni vele.
Ezzel a mennyei kecskesajthabbal tehát garantáltan nem fogunk mellé, ha egy elegáns, nem túlbonyolított, mégis különleges karácsonyi előételre vágyunk. Szuper vendégváró lehet családi és baráti összejövetelekre is – senki nem fogja tudni abbahagyni a tunkolást!
Karácsonyi előétel: kecskesajthab baconnel és datolyával
Hozzávalók:
- 6-8 szelet vastagabb bacon felkockázva
- 2 ek friss rozmaring
- 1 ek barnacukor
- 1/3 csésze és 1 tk méz
- 0,5 tk cayenne bors
- 12 Medjool datolya kimagozva, durvára vágva
- 30 gramm krémes kecskesajt szobahőmérsékleten
- 120 gramm krémsajt szobahőmérsékleten
- 2 ek olívaolaj
- egy csipet só
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral!
2. A felkockázott bacont dobjuk a tepsibe 1 ek friss rozmaringgal, a barnacukorral, 1 tk mézzel és a cayenne borssal együtt, alaposan forgassuk össze! Szórjuk mellé a durvára vágott datolyát és süssük az egészet 8-10 percig, míg a bacon ropogósra pirul.
3. Közben konyhai robotgépben dolgozzuk össze a kecskesajtot, a krémsajtot és az olívaolajat, adjunk hozzá egy csipet sót is. Habos, jól kenhető állagot kell kapnunk.
4. Egy kisebb tálban keverjük össze az 1/3 csészényi mézet a maradék 1 ek rozmaringgal, adjunk hozzá egy kevés sót! Ízlés szerint chilivel vagy más csípős fűszerrel is feldobhatjuk.
5. Tálaláshoz a krémes kecskesajtot helyezzük egy tálba, szórjuk rá a még meleg bacont és a datolyát és csurgassuk rá a fűszeres mézet! Az elkészült karácsonyi előételünk mellé kínáljunk ropogós kenyeret vagy sós kekszeket!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images