Áfonyás brie tésztabundában

2021. november 25.
Pofonegyszerű, mégis látványos előétel, aminek akár az ünnepi asztalon is helye lehet.

Sokan megvetik a leveles tésztát, de igenis ér használni ezt a minden folyamatot megkönnyítő hozzávalót – pláne karácsonykor, amikor amúgy is úszunk a teendőkben. A krémes brie sajthoz szuperül passzolnak a különböző édes gyümölcsök, az áfonya pedig még kifejezetten ünnepivé is teszi ezt a fogást. Ebben az ételben az a legjobb, amikor a sütőből kivéve szétnyitjuk a ropogós leveles tésztát, és megkóstoljuk a forró, egyszerre édes és sós sajtot. Ehetjük csak úgy magában, de akár krékerekkel, egyéb mártogatókkal is tunkolhatjuk. Isteni fogás – és közösségi élménynek sem utolsó!

recept-afonya-leveles-teszta-brie-karacsony

Hozzávalók:

Az áfonyaszószhoz:

  • 2 csésze áfonya
  • 1/2 csésze narancslé
  • 1/4 csésze juharszirup
  • 1/ tk. fahéj
  • 1 csipet só

A sajthoz:

  • 1 tekercs leveles tészta
  • 1 nagyobb, kör alakú brie
  • 2/3 csésze pirított pekándió
  • 1 tojás felverve
  • egy kevés kristálycukor szóráshoz

Elkészítés:

  1. Az áfonyaszószhoz egy kisebb fazékban főzzük össze a gyümölcsöt a narancslével, a juharsziruppal és a fűszerekkel! 10-15 percig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik a mártás.
  2. A sütőt melegítsük elő 220 fokra!
  3. Terítsük ki a leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A brie-t helyezzük a közepébe, és vékonyan vágjuk le a keményebb tetejét. A tetejét locsoljuk meg az áfonyamártással, majd szórjuk rá a pirított pekándiót!
  4. A tésztát hajtogassuk rá a sajtra, és szórjuk meg egy kevés kristálycukorral.
  5. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára!

Forrás: HalfBakedHarvest

Olvass tovább!