Így készíts ropogós krokettet karfiolból!

2025. január 26.
Ez a ropogós karfiolos krokett nemcsak sokkal egészségesebb, de még finomabb is, mint a sima, krumplis verzió. Mutatjuk a receptet, ami az egész család kedvence lesz!
Kívül ropogós, belül puha: mennyei karfiolos krokett
  • A kívül ropogós, belül krémes krokettek nemcsak krumpliból, hanem más zöldségekből is – például karfiolból – készülhetnek!
  • A karfiolos krokett előnye, hogy egy kis extra tápértéket, és persze extra ízt csempészhetünk ebbe a klasszikus köretbe.
  • A karfiolkrokett szuper választás, ha szeretnénk kicsit csavarni a hagyományos krumplis kroketten, vagy ha a gyerekek étrendjét szeretnénk még több zöldséggel turbózni.

A krokett nem véletlenül igazi klasszikus köret, amire minden országnak megvan a saját verziója. Mi leginkább az egyszerű, bő olajban ropogósra sütött krumplikrokettet szeretjük, de a spanyolok előszeretettel készítenek különböző halas kroketteket is – ezek belül valamivel krémesebbek, mint a magyaros verzió. Az alábbi karfiolos krokettben az a jó, hogy nem túlságosan merész, mégis képes újat mutatni a krumplikroketthez képest, ráadásul sokkal egészségesebb is a hagyományos verziónál. 

Ebbe a receptbe ugyan kerül egy kevés főtt krumpli is, a lényeget mégis a karfiol adja, ami nemcsak izgalmas ízt, de fontos extra tápértéket is ad a recepthez. Mivel a karfiolhoz szuperül passzol a sajtos íz, ebbe a krokettbe is kerül jó adag reszelt sajt – ezt tényleg nem érdemes kihagyni, ha szeretnénk elérni a belül krémes, kívül ropogós állagot. A recept reszelt cheddar vagy gouda sajtot ajánl, de nyugodtan vegyíthetjük is a sajtokat az extra sajtos élményért –  és a karakteresebb ízek kedvelői akár egy kis parmezánt is dobhatnak bele!

Karfiolos krokett – az egész család kedvence

A karfiolos krokett másik előnye, hogy sokkal egyszerűbben elkészül, itt ugyanis elég csak panko morzsába forgatni a megformázott rudakat, és már mehet is az egész a sütőbe, ahol kevés olajjal aranybarnára sütjük őket. A karfiolkrokett szuper választás lehet különleges partifalatkának, vagy akkor, ha szeretnénk a gyerekek étrendjébe egy kis extra zöldséget csempészni. Kínálhatjuk különböző mártogatósokkal, húsok mellé vagy önmagában is – biztosan nem fog csalódást okozni!

Ropogós krokett karfiolból

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 1 nagyobb krumpli meghámozva, főzve
  • 2 közepes tojás
  • 100 gramm reszelt gouda vagy cheddar sajt
  • 3/4 csésze fagyasztott vagy friss kukorica
  • 1/2 tk. só
  • 3/4 csésze finomliszt
  • 1 csésze panko morzsa
  • 4 ek. olaj

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!

2. A karfiolt pároljuk puhára, de ügyeljünk rá, hogy ne essen szét – nagyjából 11-13 percre lesz szükség hozzá. Ha kihűlt, vágjuk le a rózsáit, a szárát tegyük félre – tökéletes lehet például krémlevesekbe.

3. Egy nagy tálban villával törjük össze a puhára főzött krumplit, majd adjuk hozzá a karfiolt is! Ügyeljünk rá, hogy a karfiolt ne pépesítsük le teljesen: jót tesz a krokettnek, ha marad benne némi textúra a kisebb karfioldarabkáknak köszönhetően.

4. Adjuk a keverékhez a tojásokat, majd szórjuk bele a sajtót, a kukoricaszemeket és ízesítsük az egészet sóval! Végül adjuk hozzá a lisztet is, majd forgassuk össze, míg sűrű, enyhén ragacsos masszát kapunk. Fedjük le a tálat egy fóliával és hagyjuk hűtőben pihenni nagyjából 30 percig!

5. Nedves kézzel formázzunk kis kroketteket vagy kis falatkákat a masszából és helyezzük őket sütőpapírra! A megformázott kroketteket forgassuk meg a panko morzsában alaposan, majd helyezzük őket vissza a tepsibe! 

6. Az elkészült karfiolkroketteket locsoljuk meg egy kevés olajjal, majd sütőben süssük őket aranybarnára nagyjából 12-15 perc alatt!

7. Kínáljuk köretként, vagy akár önmagában különböző mártogatósokkal – mennyei partifalatka!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images