Ropogós fetás padlizsánkrokett

2018. október 04.
Csapj le a szezon utolsó padlizsánjaira, és készíts belőlük isteni kroketteket az angol sztárséf, Yotam Ottolenghi nyomán.

Yotam Ottolenghi az egyik leginspirálóbb celeb-szakács. A közel-keleti és olasz gyökerekkel is rendelkező séf jelenleg Londonban él és működtet több éttermet is – aki arra jár, mindenképp érdemes útba ejtenie valamelyiket, biztosan fantasztikus ízek fogadják majd. Szerencsére Ottolenghi több szakácskönyve is elérhető magyarul, amelyek közül a leginkább forradalmi talán a “Vegetáriánus finomságok”. Az angol cím (“Plenty”, azaz sok, bőséges) jól mutatja az alapvető hozzáállást: attól még, hogy valamiben nincs hús, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az kevesebb, esetleg kevésbé laktató étel. Vegetáriánusoknak szinte kötelező könyv, annyi jó recept, ízpárosítás és elkészítési ötlet van benne. Az egyik legjobb a padlizsánról szóló fejezet, innen származik az alábbi krokett is.

Fetás padlizsánkrokett
2 főre

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 10 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 60 dkg feta sajt
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • Olaj a sütéshez


  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A padlizsánt egy tepsire tesszük, és 40 percre betoljuk a sütőbe (ugyanúgy, mint ha  padlizsánkrémet készítenénk).
  3. Közben a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Egy közepes lábasba tesszük, felöntjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi, majd kb. 15-20 perc alatt puhára főzzzük.
  4. Amikor a burgonya megpuhult, leöntjük róla a vizet, és egy villával összenyomkodjuk. Félretesszük.
  5. Amikor a padlizsán megsült (egy éles kést ellenállás nélkül bele tudunk szúrni), akkor kivesszük, majd félbe vágjuk.
  6. A padlizsán húsát kikanalazzuk a héjból, és egy szűrőben  hagyjuk 10-15 perc alatt lecsepegni.
  7. Közben a burgonyát egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a felvert tojást, az apróra összetört fetát, a sót és a borsot, valamint 8 dkg zsemlemorzsát.
  8. Hozzádjuk a lecsepegett padlizsánt, majd az egészet összekeverjük.
  9. A masszából 2 cm vastag, kroketteket formázunk, amiket egyből meghempergetünk a maradék, lapos tányérba szórt zsemlemorzsában.
  10. A megformázott kroketteket 15 percre hűtőbe tesszük, hogy kicsit jobban tartsák a  formájukat sütés közben.
  11. Egy kisebb serpenyőben 1 ujjnyi olajat melegítünk, és amikor már sistereg, nagyjából 7-10 perc alatt megsütünk benne egy  adag krokettet. Csak annyi krokettet tegyünk egyszerre az olajba, amennyi kényelmesen elfér.
  12. Fokhagymás tejföllel, házi majonézzel, vagy egy nagy adag friss salátával tálaljuk.

FUTUREATER