A tökéletes komfortétel: sajtos-karfiolos sült tészta

2024. január 04.
Összesen négyféle sajttól lesz istenien krémes ez a tepsiben sült tészta, amibe a rend – és a vitaminbevitel – kedvéért egy jó adag karfiol is kerül.

A sajtos tészta az egyik legnépszerűbb „comfort food”, vagyis olyan étel, ami jóleső nosztalgiával tölt el és ízével együtt egy csomó kellemes érzés is átjár minket, amikor fogyasztjuk. Ezt is érdemes azonban komolyan venni és nem megúszni egy marék olcsó reszelt sajttal! Az alábbi tésztaételbe négy népszerű sajtféle is kerül – egészen pontosan mozzarealla, provolone, cheddar és parmezán. Ezekben a sajtokban közös, hogy könnyen olvadnak, az erősségük és a karakterük viszont eltérő, így jól kiegyensúlyozzák egymást: a karakteres provolone mellett a semleges mozzarella krémesít, a cheddar és a parmezán pedig lágy zamatot adnak az ételnek. A zsíros sajtok adják ugyan az étel lényegét, de a receptbe kerül azért egy fél fej karfiol is, ami nemcsak a vitamintartalmat hozza, de izgalmas textúrát és plusz ízkomponenst is ad az ételnek.

Ügyeljünk rá, hogy a tésztát csak előfőzzük, vagyis legyen még félkemény, mikor a sütőbe kerül: így garantálhatjuk, hogy nem fog szétfőni az ételben – ezt az aranyszabályt minden sütőben készülő tészta esetében érdemes betartani.

Hozzávalók:

  • 500 gramm kisebb tészta (pl. rigati)
  • 1 400 grammos konzerv koktélparadicsom
  • 200 gramm durvára reszelt mozzarella
  • 100 gramm durvára reszelt provolone
  • 50 gramm durvára reszelt cheddar
  • 50 gramm reszelt parmezán
  • 1 és fél csésze zsíros tejszín
  • fél fej karfiol kisebb rózsákra szedve
  • frissen őrölt bors
  • szobahőmérsékletű vaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy nagy fazék lobogó sós vízben főzzük az ajánlott idő feléig a tésztát (ne féljünk tőle, hogy kemény marad, sülés közben tovább fog puhulni), majd szűrjük le úgy, hogy tegyünk el 1/2 csészével a főzővízből!
  2. Egy nagyobb tálban a kezeinkkel kicsit nyomkodjuk össze a paradicsomot, majd adjuk hozzá a reszelt sajtokat, a tejszínt és a félretett főzővizet! Ízesítsük sóval és borssal bőven! Keverjük össze a tésztával és a kisebb rózsákra szedett karfiollal is, majd öntsük a keveréket egy kivajazott tepsibe!
  3. Takarjuk le a tepsit szorosan alufóliával és süssük a tepsiben a tésztát 20-25 percig. Ezután vegyük le a fóliát és csavarjuk feljebb a hőfokot 200-220 fokra! Süssük a tésztát további 25-30 percig, míg a teteje kicsit megbarnul.

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images