- Ha nincs kedvünk bajlódni a húsfeltéttel a salátánkhoz, de szeretnénk egy kis extra fehérjét, próbáljuk ki ezt a smashed krumplival és kolbásszal készülő receptet.
- Ebben az izgalmas salátában a sült smashed burgonya adja az egyik legizgalmasabb textúrát, ami mellé gazdagon kerülnek zöldségek – és persze chorizo is.
- Tény, hogy nem ez a világ legegészségesebb vagy éppen legdiétásabb salátareceptje, viszont szuper választás lehet azoknak, akiknek nehezen csúsznak a könnyebb saláták.
Ha egy salátára gondolunk, leginkább ropogós zöldeket és nyers zöldségeket képzelünk el, pedig a saláta egy sokkal izgalmasabb és komplexebb fogás is lehet. Ezt bizonyítja az alábbi smashed krumpli saláta is, ahol a friss zöldségek mellé zúzott burgonya (smashed krumpli) és jó adag szaftos kolbász is kerül! Az eredeti recept chorizót javasol, de nyugodtan választhatunk más kolbászt is (ha nagyon száraz, akkor a sütési időnél mindenképpen figyeljünk oda). Bár a salátában természetesen jó adag friss, nyers zöldség is van, tény, hogy nem ez a világ legegészségesebb vagy éppen legkalóriaszegényebb salátája. Ettől függetlenül szuper választás lehet, ha szeretnénk több kedvet csinálni a zöldségfogyasztáshoz, vagy egyszerűen kipróbálni egy komplex és izgalmas salátareceptet!
Mi is az a smashed potato, vagyis „összezúzott krumpli”?
A smashed potato, vagyis összezúzott krumpli egy izgalmas állagjáték a krumplival – nem véletlenül lett igazi internetes szenzáció az elmúlt egy-két évben. Az előzőleg megfőzött, majd kilapított és megsütött smashed krumpli különlegessége, hogy a széle ropogós, belül viszont puha, így a burgonya legjavát mutatja ez az izgalmas köret. Szuper önmagában is, kínálhatjuk különböző mártogatósokkal, de salátákba is gyakran teszik, újraértelmezve a klasszikus, főtt krumpliból készülő krumplisalátákat. Az alábbi receptben sok-sok római saláta, friss újhagyma és egy kis kolbász is kerül mellé – tényleg érdemes kipróbálni.
![salata-smashed-krumpli-kolbasz | Marie Claire Ropogós, szaftos és tápláló: ezt a kolbászos, smashed krumplis salátát ki kell próbálnod](https://marieclaire.hu/uploads/2025/01/GettyImages-2160921971.jpg)
Ropogós, szaftos és tápláló: ezt a kolbászos, smashed krumplis salátát ki kell próbálnod
Saláta smashed krumplival és chorizo kolbásszal
Hozzávalók:
- 0,5 kg sütni való sárga burgonya
- 1 és fél ek. só
- 5 ek. olívaolaj
- 200 gramm chorizo (vagy más kolbász)
- 4 közepes nagyságú újhagyma felkarikázva
- 1 marék koktélparadicsom felekbe vágva
- 1 kisebb gerezd fokhagyma reszelve
- 1/2 római saláta vékony szeletekre vágva
- 1 közepes lime leve (kb. 2 ek.) és finomra reszelt héja
- frissen őrölt bors
- 1 csésze feta sajt morzsolva
Elkészítés:
- A krumplikat sós vízben főzzük 10-15 percig úgy, hogy könnyedén bele tudjunk szúrni egy villát, de azért ne legyen túlságosan puha. Csöpögtessük le őket, majd készítsünk elő egy tepsit!
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, egy tepsit locsoljunk meg 2 ek. olívaolajjal! Amikor a krumplik már eléggé kihűltek ahhoz, hogy meg tudjuk őket fogni, tegyünk őket a tepsire és forgassuk meg őket az olajban, majd egy üvegpohár segítségével lapítsuk ki őket!
- A chorizóból vágjunk falatnyi darabokat és szórjuk a kilapított krumplik mellé! Locsoljuk meg az egészet 1 ek. olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd süssük, míg a krumpli aranybarnára sül – nagyjából 20-25 percig. Ezek után ízlés szerint grill fokozaton piríthatjuk még a krumplikat további 3-4 percig.
- Miközben a krumpli sül, egy tálban keverjük össze a zúzott fokhagymát, a lime levét és héját 2 ek. olívaolajjal – sózzuk, borsozzuk a dresszinget.
- Egy nagy tálban keverjük össze a felvágott salátát és paradicsomot, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, forgassuk bele a megsütött smashed krumplit és kolbászt! Miután mindent alaposan összekevertünk, locsoljuk rá a dresszinget, ízlés szerint ízesítsük még egy kevés sóval és borssal! Morzsoljuk rá a fetát, langyosan tálaljuk a salátát!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images