A bélrendszered megmentője, mégsem eszel eleget ebből az ételből

2024. november 20.
Köretként, kásaként vagy salátába keverve is nagyon finom. Szervezeted meghálálja, ha rendszeresen fogyasztod.
Köles hatása az egészségre
  • A köles rendkívül egészséges gabona.
  • Változatos módon fogyaszthatod a kölest.
  • Íze és pozitív hatásai is különlegesek.

A köles ősi múltra tekint vissza, az emberiség egyik legrégebbi termesztett gabonaféléje.  Története több ezer éves, a világ számos részén alapvető élelmiszerként szolgált. Népszerűsége pedig nagyon is érthető.

A köles hatása az egészségre

Ez a csodás gabonaféle tápanyagokban, fehérjében, összetett szénhidrátokban, rostokban, antioxidánsokban és „jó” zsírokban gazdag. Emellett pedig bőven található benne vitamin és ásványi anyag is. Oldható rostjai támogatják a szív egészségét, az oldhatatlan rostok pedig prebiotikumként védik a bélrendszert. Antioxidánsai csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

A köles számtalan pozitív tulajdonsággal segíti a szervezetet

A köles számtalan pozitív tulajdonsággal segíti a szervezetet

Így főzz otthon kölest

A köles főzésének lépései hasonlóak ahhoz, mint ahogyan rizst készítünk. Leginkább a következő két változata ismert és népszerű.

1. Tűzhelymódszer

  • Keverj össze 1 csésze kölest 2 csésze vízzel vagy alaplével egy serpenyőben. Forrald fel a keveréket, majd alacsony hőmérsékleten fedd le az edényt.
  • Főzd 18-20 percig vagy amíg a folyadék felszívódik és a köles megpuhul.

2. Rizsfőző módszer

  • Keverj össze 1 csésze kölest 1 3/4 csésze vízzel és egy csipet sóval. Főzd körülbelül 20 percig, amíg a víz felszívódik.
  • Hagyd állni további 5 percig, mielőtt tálalod.

Így érdemes fogyasztani a kölest

Keverd salátába, fogyaszd köretként vagy akár egészíts ki vele egy kiadós levest – használd úgy, akár a többi gabonát! Kölesből készült liszttel kiváló gluténmentes ételeket is készíthetsz, de fogyaszthatod kásaként vagy akár vegetáriánus burger elemeként is.

Íze is különleges

A köles íze enyhén diós, ez a diósság pedig különösen jól párosul köménnyel, korianderrel, citrommal és petrezselyemmel. Szuper partner a köles íze aszalt gyümölcsökhöz és sült zöldségekhez, valamint diófélékhez is.

Forrás: MarthaStewart, Fotók: GettyImages