Ettől a szokatlan hozzávalótól minden étel jobb lesz

2025. február 16.
A só-bors-paprika szentháromságán kívül rengeteg különleges hozzávalóval ízesíthetjük ételeinket, amik sokkal karakteresebb umami-ízeket hoznak ki az ételekből, és még a legegyszerűbb tányérból is fejedelmi fogást varázsolnak. Mutatjuk a legjobb ételízesítőket – köztük egy elég meglepő alapanyagot is!
Van élet a són és borson túl: ezek az ételízesítők még a legegyszerűbb ételeket is fejedelmi fogássá emelik.
  • A só és bors elmaradhatatlan párosa mellett jó pár különleges ételízesítő van, amik elképesztő mélységet és karaktert adhatnak ételeinknek.
  • A manapság sokat emlegetett umami íz számos izgalmas hozzávalóval elérhető: a miso paszta, a szardella vagy a parmezán is ilyen lehet.
  • Mutatjuk a legjobb ételízesítőket, amiktől azonnal jobb lehet minden étel, ami a konyhából kikerül!

A magyar konyha leginkább a só-bors-paprika szentháromságára épít, pedig bőven van élet ezeken az alapvető ételízesítőkön túl is. Ha igazán karakteres és különleges „umami” ízeket akarunk elérni, válogassunk az alábbi ételízesítők közül. Olyan jolly joker ételízesítőket hoztunk, amelyek mindig kisegíthetnek minket a konyhában, és egészen új dimenziókat nyithatnak meg az ízekben.

Érdemes lehet kísérletezni velük, ha szeretnénk továbbfejleszteni házi konyhaművészetünket, vagy ha csak új ízekkel dobnánk fel a megszokott fogásokat. 

A legjobb ételízesítők, amiktől minden finomabb lesz

Mutatjuk tehát azokat a különleges ételízesítőket, amik azonnal feldobnak bármilyen fogást. Találunk köztük egészen meglepő ételeket – sokan bizalmatlanak lehetnek például a szardellával –, és olyan ismertebb hozzávalókat is, mint mondjuk a parmezán sajt.

Ezekből tényleg érdemes lehet mindig betárazni otthonra, hiszen még a legegyszerűbb ételekből is fejedelmi fogást alkothatunk velük. Jöjjenek a legjobb ételízesítők!

1. Parmezán

A parmezánt sokan ismerik, de általában csak tészták tetejére reszelve fogyasztják. Pedig a parmezán az egyik legjobb ételízesítő! Karakteres, enyhén földes, diós ízvilágával feldobhatja a rizottókat és szószokat, vagy akár a leveseket is. Ráadásul nemcsak reszelve használhatjuk: főzzük a parmezán keményebb külső „héját” mártásokba és levesekbe az igazán mély, pikáns ízhatásért.

2. Szardella (vagy szardella paszta)

Tudjuk, valószínűleg sokan megriadnak a szardella vagy szardellapaszta használatától, pedig kis mennyiségben egyáltalán nem ad mindennek elnyomó halas ízt ez a csodás ételízesítő. A szardella a klasszikus Cézár-saláta dresszingjének és sok más salátaöntetnek is alapköve, de nyugodtan beletehetjük olaszos tésztaszószokba is az umamis, sós ízért.

3. Miso paszta

A miso paszta a japán konyha egyik legjellemzőbb hozzávalója, amely tulajdonképpen fermentált szójababból készül. Ma már szerencsére nálunk is egyre több helyen beszerezhető ez a jolly joker alapanyag, ami vitathatatlanul az egyik legjobb ételízesítő. A miso ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható!

Szuper ázsiai levesekbe, mártásokba, de akár misós vajat, sőt, misós süteményeket is készíthetünk. Csodás ízkaraktert ad a marinádoknak és dresszingeknek, tényleg lehetetlen vele mellényúlni.

4. Balzsamecet

Salátákra locsolva valószínűleg sokan kóstoltak már balzsamecetet, de valójában sokkal több mindenre használhatjuk ezt a csodás hozzávalót. A balzsamecet szuperül passzol salátákhoz, sajtokhoz és húsokhoz is, így akár marinádokba és öntetekbe is belekeverhetjük.

A hagyományos ecettel ellentétben a balzsamecet nem annyira savanyú, sőt, még egy kis édeskés beütése is van, emellett sokkal selymesebb az állaga is – nagyon különleges és izgalmas ételízesítő!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images