- Az arancini klasszikus olasz maradékmentő étel, ami eredetileg rizsből készül – ennél a változatnál azonban krumplit használunk hozzá!
- A krumplis arancini kívül mennyeien ropogós, belül nyúlós, vagyis tökéletes finomság!
- A krumplis arancini lehet vendégvárónak, nassolnivalónak, de akár köretnek is.
Az arancini az olasz konyha maradékmentő klasszikusa! Ez a különleges és népszerű étel mára világszerte igazi street food kedvenc lett, de előételként és snackként is gyakran kínálják.
Az arancinit klasszikusan megmaradt rövid szemű rizsből készítik: ezekből formáznak golyókat, amiket megtöltenek sajttal és kisütnek. A végeredmény egy kívül ropogós, belül krémes és nyúlós finomság, amit az élvezetek fokozásának érdekében különböző szószokba is tudunk mártogatni.
Az alábbi recept egy picit egyszerűbb, de nem kevésbé finom variáció, ami a krumplikrokett és az arancini házasításából született!
Hogyan készül a krumplis arancini?
Ahogyan rizs, úgy krumpli is marad meg a háztartásban – ebből ugye leginkább krokettet szoktunk készíteni. Most azonban az arancinihez hasonló kis golyókat formázunk belőlük, amiket aztán ugyanúgy sajttal töltünk meg, és bepanírozva, forró olajban kisütünk.
A krumplis arancini előnye, hogy a krumpli valamivel könnyebben formázható, ráadásul krumplirajongóknak tényleg kötelező recept! Ha nincs maradék krumplipüré, nyugodtan kezdjünk neki friss krumpliból is – nem fogjuk megbánni.
Ropogós arancini krumpliból
Hozzávalók:
- 0,5 kg sárga burgonya
- olívaolaj
- só és bors
- 28 db mag nélküli olajbogyó
- 1/4 csésze reszelt parmezán
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 80 gramm mozzarella sajt
- 2 nagyobb tojás
- 1 csésze finomliszt
- 1 és fél csésze panko morzsa
- napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk felekbe! Helyezzük őket sós vízbe és főzzük puhára 15-20 perc alatt! Szűrjük le, és hagyjuk picit kihűlni!
2. Amikor a krumplink már picikét kihűlt, locsoljuk meg egy jó adag olívaolajjal, majd villával zúzzuk szét!
3. Aprítsunk fel 12 db olajbogyót és keverjük a krumplihoz, majd szórjuk bele a reszelt parmezánt és a citromhéjat is, végül öntsük hozzá a citromlevet! Ízesítsük a krumplis keveréket sóval és borssal, mindent alaposan forgassunk össze!
4. A mozzarella sajtból vágjunk kicsi kockákat!
5. Egy adag arancinihez nagyjából 2 púpos evőkanálnyi krumplipürét használjunk: a tésztából gyúrjunk golyót, majd lapítsuk ki, töltsünk bele egy sajtkockát és egy olajbogyót, majd újra formáljunk golyót a sajt és az olíva köré. Ismételjük addig, míg az egész krumplipüré el nem fogyott!
6. Egy tálban verjük fel a tojásokat, egy másik tálba töltsük ki a lisztet, egy harmadikba pedig a morzsát! A lisztet ízesítsük sóval és borssal!
7. Panírozzuk be a krumpligolyókat a megszokott módon, közben egy magas falú serpenyőben vagy edényben hevítsünk olajat a sütéshez!
8. Forró olajban süssük aranybarnára a krumpligolyókat – ügyeljünk rá, hogy egyszerre ne legyen túl sok a tálban. Forgatás mellett 3-4 perc elegendő lehet hozzá.
9. Az elkészült krumplis arancinit hagyjuk kihűlni, majd még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá különböző mártogatósokat, de magában is mennyei lesz!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images