- Az otthoni tortasütés egyáltalán nem olyan bonyolult, ha praktikus, kevert tortát készítünk.
- Az alábbi receptben jó adag ricotta teszi könnyűvé és szaftossá az édesség állagát.
- A gyümölcsös frissesség érdekében friss és fagyasztott áfonyát és áfonyadzsemet is teszünk ebbe az ízig-vérig tavaszi édességbe.
Valószínűleg kevesen állnak neki otthon házi tortát készíteni, pedig a torta nem feltétlenül réteges, krémes, bonyolult cukrászköltemény.
Az alábbi recept például egy egyszerű kevert torta, amit leginkább különleges, könnyed és szaftos állaga miatt szeretünk. A felvert tojásfehérje is könnyíti a tésztát, de a ricotta is segít, hogy megkapja a tökéletes textúrát.
A szuper állag az áfonya édes-fanyarságával egészül ki, amitől igazán komplex ízélményt jelent – de bármilyen más szezonális gyümölccsel is jól működik ez a recept. Ha magasabb nedvességtartalmú gyümölcsöt választunk – mint amilyen az áfonya is – a tésztába keverés előtt forgassuk meg egy kevés lisztben, így kevésbé ereszt levet és áztatja át maga körül a tésztát.
Az elkészült tortát kínálhatjuk friss, házi tejszínhabbal, vagy akár vaníliafagylalttal is – tökéletes édesség egy meleg tavaszi napra!
Könnyű ricottás-áfonyás torta
Hozzávalók:
- 8 ek. sózott vaj szobahőmérsékleten
- 150 gramm kristálycukor
- 2 ek. reszelt citromhéj
- 3 nagy tojás szobahőmérsékleten
- 250 gramm + 1 ek. zsíros ricotta
- 120 ml zsíros tej vagy tejszín
- 2 tk. vaníliakivonat
- 250 gramm finomliszt
- 2 tk. sütőpor
- 0,5 tk. só
- 220 gramm friss vagy fagyasztott áfonya
- 2 ek. áfonyadzsem
- tejszínhab a tálaláshoz
A mázhoz:
- 2 ek. citromlé
- 3 ek. kristálycukor
- 60 gramm porcukor
- nagy szemű tengeri só
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tortaformát vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral!
- Egy nagyobb tálban elektromos habverő segítségével verjük fel a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a citromhéjjal, 3-5 percig, amíg habos keveréket kapunk. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a ricottát és a vaníliakivonatot!
- Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, majd a sót, és keverjünk egynemű masszát belőle. Végül adjuk hozzá a tejet is, míg sima krémet kapunk!
- Egy másik tálban verjük fel a tojások fehérjét 3-5 percig, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába!
-
Az áfonyákat forgassuk össze 1 ek. liszttel, majd dobjuk bele a tésztába!
-
A tésztát öntsük az előkészített formába, majd keverjük bele lazán az áfonyadzsemet úgy, hogy „márványos” hatást kapjunk.
-
Süssük a tortát 50-60 percig úgy, hogy kb. fél óra után lefedjük fóliával!
-
A mázhoz egy tálban keverjük össze a hozzávalókat – ne ijedjünk meg, ez hígabb máz lesz. Csurgassuk rá a tortára, tálaljuk tejszínhabbal vagy hideg fagylalttal!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images