Habkönnyű ricottás áfonyás torta, mennyei tavaszi desszert

2025. május 10.
A ricottától elképesztően szaftos és könnyű, az áfonyától egyszerre édes és savanykás lesz ez az isteni, ízig-vérig tavaszi torta. Ha csak egy tortát sütsz meg idén tavasszal, ez legyen az!
  • Az otthoni tortasütés egyáltalán nem olyan bonyolult, ha praktikus, kevert tortát készítünk.
  • Az alábbi receptben jó adag ricotta teszi könnyűvé és szaftossá az édesség állagát.
  • A gyümölcsös frissesség érdekében friss és fagyasztott áfonyát és áfonyadzsemet is teszünk ebbe az ízig-vérig tavaszi édességbe.

Valószínűleg kevesen állnak neki otthon házi tortát készíteni, pedig a torta nem feltétlenül réteges, krémes, bonyolult cukrászköltemény.

Az alábbi recept például egy egyszerű kevert torta, amit leginkább különleges, könnyed és szaftos állaga miatt szeretünk. A felvert tojásfehérje is könnyíti a tésztát, de a ricotta is segít, hogy megkapja a tökéletes textúrát. 

A szuper állag az áfonya édes-fanyarságával egészül ki, amitől igazán komplex ízélményt jelent – de bármilyen más szezonális gyümölccsel is jól működik ez a recept. Ha magasabb nedvességtartalmú gyümölcsöt választunk – mint amilyen az áfonya is – a tésztába keverés előtt forgassuk meg egy kevés lisztben, így kevésbé ereszt levet és áztatja át maga körül a tésztát.

Az elkészült tortát kínálhatjuk friss, házi tejszínhabbal, vagy akár vaníliafagylalttal is – tökéletes édesség egy meleg tavaszi napra! 

Könnyű ricottás-áfonyás torta

Hozzávalók:

  • 8 ek. sózott vaj szobahőmérsékleten
  • 150 gramm kristálycukor
  • 2 ek. reszelt citromhéj
  • 3 nagy tojás szobahőmérsékleten
  • 250 gramm + 1 ek. zsíros ricotta
  • 120 ml zsíros tej vagy tejszín
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 250 gramm finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 0,5 tk. só
  • 220 gramm friss vagy fagyasztott áfonya
  • 2 ek. áfonyadzsem
  • tejszínhab a tálaláshoz

A mázhoz:

  • 2 ek. citromlé
  • 3 ek. kristálycukor
  • 60 gramm porcukor
  • nagy szemű tengeri só

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tortaformát vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral!
  2. Egy nagyobb tálban elektromos habverő segítségével verjük fel a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a citromhéjjal, 3-5 percig, amíg habos keveréket kapunk. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a ricottát és a vaníliakivonatot!
  3. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, majd a sót, és keverjünk egynemű masszát belőle. Végül adjuk hozzá a tejet is, míg sima krémet kapunk!
  4. Egy másik tálban verjük fel a tojások fehérjét 3-5 percig, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába!
  5. Az áfonyákat forgassuk össze 1 ek. liszttel, majd dobjuk bele a tésztába!
  6. A tésztát öntsük az előkészített formába, majd keverjük bele lazán az áfonyadzsemet úgy, hogy „márványos” hatást kapjunk.
  7. Süssük a tortát 50-60 percig úgy, hogy kb. fél óra után lefedjük fóliával!
  8. A mázhoz egy tálban keverjük össze a hozzávalókat – ne ijedjünk meg, ez hígabb máz lesz. Csurgassuk rá a tortára, tálaljuk tejszínhabbal vagy hideg fagylalttal!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images


Gasztró