- Fröccstípusok a kisfröccstől a vice házmesterig.
- Hogyan készül a tökéletes fröccs?
- Milyen vízből lesz tökéletes a fröccs?
Ismered a füttyöt és a magyar-angolt? És a spanyolok fröccsét, a Tinto de veranót? Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb magyar fröccsfajtákat és lerántjuk a leplet azokról a típusokról, melyekkel könnyen zavarba hozhatsz egy kezdő pultost.
Hogyan készül a tökéletes fröccs és mit kínáljunk alkoholmentes változat gyanánt?
A fröccs eredete
A legenda szerint a fröccsöt a szódával egyetemben Jedlik Ányos találta ki. 1842. október 5-én egy kis társaság gyűlt össze Fáy András fóti présházában, a borozgatás közepette Jedlik előhúzta új találmányát, egy szódáspalackot, és szódát spriccelt az elképedt társaság borába.

Jedlik Ányos, akinek a legenda szerint a fröccsöt – és a szódát – köszönhetjük
Népszerű fröccstípusok
A fröccs nem is olyan egyszerű ital! A bor és szódavíz mennyiségétől függően számtalan fröccstípus létezik. A legnépszerűbb – és egyben legismertebb – fröccstípusok a nagyfröccs, a kisfröccs, a házmester és a viceházmester. A különböző nevek a bor és szóda arányának megfelelő italt jelölik. Mutatjuk az arányokat!
Kisfröccs: 1 dl bor és 1 dl szóda
Ha kisfröccsöt rendelünk, akkor 1 dl borral és 1 dl szódával töltik meg a poharunkat. Az egyik legnépszerűbb nyári italt néha „fütty” néven is emlegetik, mivel egy régi történet szerint József Attila egy füttyre képes volt meginni.
Nagyfröccs: 2 dl bor és 1 dl szóda
Amennyiben 2 dl borhoz 1 dl szódát keverünk, nagyfröccsöt készítünk. Húzósnak vagy hajtásnak is nevezhetjük, Móra Ferenc szerint ugyanis ezt a hűsítőt „egy hajtással lehet a gallér mögé küldeni”.
Házmester: 3 dl bor és 2 dl szóda
Ez a fröccs az előzőhöz viszonyítva már sokkal kellemesebb arány. Egy kellemes családi ebédet még szebbé tud varázsolni.
Viceházmester: 2 dl bor és 3 dl szóda
A házmester, de megfordítva! Ennél már csak a sportfröccs lesz üdítőbb.
Kevésbé ismert fröccstípusok
Ezeken felül még számos más fröccsvariáció is létezik!
- Hosszúlépés: 1 dl bor és 2 dl szóda
- Sportfröccs: 1 dl bor és 4 dl szóda
- Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
- Lakófröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
- Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
- Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
- Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
- Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
- Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Ettől lesz igazán jó a fröccsünk
1. Pincehűvös száraz fehérbort válasszunk, ami lehetőleg ne legyen túl savas. A legnépszerűbb fröccsborok az olaszrizling és a szürkebarát. Ne elégedjünk meg a legolcsóbb borral, legalább közepes minőségűt válasszunk. Érezni fogjuk a különbséget! Ha valami igazán különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a spanyolok fröccsét – vörösborból!
2. Hideg szódavizet adjunk hozzá! Fontos szabály, hogy a keverésnél mindig a bor kerül a pohár aljába, majd ahhoz öntjük a szikvizet.
3. Kerüljük a műanyag poharat! Aki komolyan gondolja a fröccsözést, annál csakis borospohár jöhet szóba.
Gyerekeknek keverhetünk almafröccsöt, esetleg szőlőfröccsöt – ezek az italok is népszerűek, még a felnőttek körében is! Ha pedig tényleg mindent meg akarunk tudni a fröccsről, olvassuk a Fröccskönyvet.
Forrás: Manhertz Fotó: Getty Images