Ezekből a borokból csináljunk fröccsöt, ha nem akarunk mellényúlni

2019. augusztus 03.
Ha a nyár és a bor a téma, nem érdemes átugrani utóbbi egyik legfrissítőbb formáját: a fröccsöt. A sokszínű magyar fröccskultúra egyik előnye pedig pont az, hogy napszakra, hőmérsékletre, azaz aktuális igényeinkre szabhatjuk a bor és a szóda pontos arányát.

Bár német nyelvterületen találkozhatunk különböző „Spritz”-verziókkal, a világban nem jellemző a szódavíz és a bor keverése. Pedig a nyári hőségben kevés üdítőbb módja van a borfogyasztásnak.

Mire van szükségünk a fröccshöz?

A klasszikus kiindulópont a szódavíz vagy más néven szikvíz, amely jellemzően szén-dioxiddal dúsított csapvíz. A tradíciókhoz ragaszkodó fröccsfogyasztók azért részesítik előnyben, mert semleges íze nem befolyásolja a hozzá töltött bor aromáit. A környezettudatos fröccsözni vágyók pedig kis utánajárással általában találnak a közelükben visszaváltható palackos szódaforrást. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy szénsavas ásványvízből ne eshetne legalább olyan jól.

A klasszikus

Ha a hagyományokból indulunk ki, a klasszikus fröccsbornak az olaszrizling számít. Nem véletlenül alakult ez így, úgyhogy mindenképp érdemes egy próbát tenni vele, ha eddig nem akadtunk össze. Az olaszrizling régóta az ország egyik legelterjedtebb fehérszőlő-fajtája, így szinte mindenhol elérhető, és alacsony alkoholtartalmú, friss évjáratú, könnyed, tételei épp annyi élénkséget adó savat, kellemes fanyarságot visznek a borba, amelyek hozzájárulnak az üdítő hatáshoz.

Rozéból is lehet

Persze nem kell magunkat korlátok közé szorítanunk ezen a területen sem. Az utóbbi években a rozé divatját szorosan követi a rozéfröccs, és vannak olyan borkedvelők, akik kedvenc illatos boraikból is szívesen töltenek a pohárba. Érdemes ugyanakkor tartózkodni a magasabb alkoholtartalmú boroktól, a régebbi évjáratoktól, valamint a hordós érlelésűektől, mert jellemzően kevésbé hatnak frissítően.

De milyen arányban? 

A különböző fröccsvariációk száma szinte végtelen, vannak közöttük olyanok is, amelyeket mintha csak szórakoztatásra találtak volna ki, mint a permet, amelynek lényege, hogy egy pohárba töltött bármilyen mennyiségű bor fölött ellövünk egy szódásüveggel, vagy ehhez hasonló a Krúdy Gyuláról elnevezett verzió, amikor kilenc deci borhoz mindössze egy deci víz jár.

A gyakran fogyasztott fröccsök esetében azonban ennél jóval kedvezőbb hidratáltság szempontjából a bor és a víz aránya. Egy forró, nyári napon ebédre vagy délután a tapasztalatok szerint a hosszúlépés esik a legjobban, amikor egy deci borhoz két deci szódát töltenek. A kisfröccs egy deci bor – egy deci víz arányával azért sokak kedvence nyáron, mert a relatív kis folyadékmennyiség rövid időn belül, még jó hőmérsékleten elfogyasztható. Ahogy halad előre az este, és nem akarunk más sokat rohangálni újabb töltésért, előretörhet a nagyfröccs vagy a házmester is. Az előbbinél két deci bort egészít ki egy deci víz, a másodiknál három deci bort két deci szóda. Most pedig következzék három borjavaslat.

Káli Balázs K.B. 2018

A Balaton-felvidéki Káli Balázst amolyan rejtőzködő borásznak is mondhatjuk. Nem korzózik a divatos budapesti borbárokban, nem szervez borvacsorákat fine dining éttermekben, hanem teszi a dolgát gazdaként 10 hektárnyi ültetvényén feleségével, Enikővel. A K.B. már tavaly is az egyik kedvenc fröccsborunk volt, és ehhez nem csak a palack másfél literes mérete járul hozzá, bár kétségtelenül értékelendő ez a kényelmi funkció. A lényeg azonban a palack tartalma, amely – a korai szüretnek hála – jó savakkal, alacsony alkoholtartalommal és üde gyümölcsös ízekkel rendelkezik. Magában is frissít, szódával pláne.

Bujdosó Torony Olaszrizling 2018

Az északi part után forduljunk dél felé, ez alkalommal egy olaszrizling fajtaborért. A Bujdosó család három generációja dolgozik a szőlőben és a pincében, ízig-vérig balatoni karakterüket azonban az bizonyítja igazán, hogy a munka után sem tudnak elszakadni ettől a tájtól, aktívan vitorláznak, horgásznak a vízen és gombásznak a somogyi erdőkben. A Torony nevet viselő olaszrizlingjüket minden évjáratban elkészítik. A kiegyensúlyozott szerkezet és az érett gyümölcsösség mellett ott van a kortyban az a rizlinges fanyarság, ami ideális fröccsborrá teszi.

Nagygombos Játékos Rosé 2018

Ha már rozét iszunk, igyuk egy olyan borászattól, aki meg is becsüli ezt a műfajt. A Mátrában dolgozó Barta Anna a rozéborait is ugyanolyan igényességgel készíti, mint más tételeit, időt adva nekik, így a pincészet rozéi általában csak a szüretet követő tavasszal jelennek meg a polcokon. Ez a palack remek választás fröccsnek, bármilyen arányban is töltünk hozzá szódát, ne hagyjuk ki, hogy megszagoljuk a végeredményt, hiszen ugyanazok a málnás, cseresznyés illatok bontakoznak majd ki, amelyek a bort meghatározzák.

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó