Retró koktélok reneszánsza: miért tért vissza a Piña Colada a csúcsra?

2022. május 28.
A giccskoktélok ismét nagyon népszerűek, idén nyáron mindenki shakert ragad és visszautazik az időben.

Idén nyáron a koktélok visszarepítenek minket azokba az években, amikor a farmernek még trapéz szára volt és a loboncos haj volt a menő. Ugyanis a retró koktélok kora menthetetlenül visszatért. A népszerű klubok szerint azokat a kifejezetten giccses koktélokat egyre többen keresik, Piña Coladát például 40 százalékkal többen kérnek, de a Tequila Sunrise és a Mai Tai is szorosan követi a kilencvenes évek ikonikus koktélját a csúcs felé. 

A The New York Times viszont a Dirty Shirley-t nevezte meg az idei nyár koktéljaként, ami pont olyan édes, mint az eredeti Shirley Temple – amiben gyömbérsör és grenadine található, tetején egy koktélcseresznyével –, de idén egy jó adag vodkával teszik ütősebbé az egyébként alkoholmentes koktélt. A mixerek tehát egyetértenek abban, hogy a régi klasszikusok kezdik visszanyerni korábbi népszerűségüket.

retro-koktel-pina-colada

A koktél olyan, mint a hajvágás és a farmer

Hol divatosabb, hol kevésbé egy-egy ital, hasonlóan bizonyos frizurákhoz és szabásvonalakhoz. Tavaly a Paloma hódított, amelyben tequila, grépfrút, lime, agávé és szóda található, nem csoda, hogy a frissítő koktél a közösségi oldalak nagy kedvence lett.

Vagy emlékszünk még az Aperol Spritzre 2015 nyaráról? Veszélyesen könnyű ital, mintha felnőtt Fanta lenne, amit egy emberfej nagyságú tálban szervíroztak. „Ez mindig része a sikeres koktél képletének – mondta Siobhan Payne, a London Koktélhét alapítója. – Fontos, hogy egy ital jól nézzen ki a képeken. Emellett az is számít, hogy könnyű legyen elkészíteni otthon.”

Visszatérés a látványhoz

„Az embereknek az elmúlt években hiányzott, hogy a koktélok minél látványosabbak legyenek – mondta Jake Burger italtörténész. – Ebben talán az is benne van, hogy valamelyest visszatértünk a normális életünkhöz.” Bár elég messzemenő és merész következtetésnek tűnhet, hogy a koktéltrendek alakulását is a koronavírus-járványra fogjuk, de furább dolgok is történtek már. „Nagyon népszerűek a régi klasszikusok – erősítette meg Andrei Marcu, a Coupette nevű londoni koktélbár mixere is. – Az emberek ismerik, tudják mihez kötni, nem úgy, mint egy random nevű friss italkreációt.” Payne egyetért ezzel: „Biztosan van ebben egy jó adag nosztalgia, és remek móka. És mindenkinek megvan a kedvence közülük.” Vegyük elő tehát a koktélshakert, és rázzuk össze a mi kedvenc klasszikus retró koktélunkat.

Tequila Sunrise

retro-koktel-pina-colada

  1. Vegyünk egy nagyobb koktélospoharat – vagy borospohár is megteszi.
  2. Töltsük meg jéggel, majd öntsünk rá 50 ml 100% Agave Blanco Tequilát, a tetejére 120 ml frissen facsart narancslét, majd lassan csurgassunk bele 10 ml grenadine-szirupot. Hagyjuk, hogy átjárja a poharat, ettől lesz olyan a hatása, mintha napfelkelte lenne. 
  3. Tálaláshoz vágjunk egy szelet narancsot, majd félig bevágva átlósan csavarjuk meg, és egy koktélcseresznyét is helyezhetünk az egyik hurokba. 

Dirty Shirley

retro-koktel-pina-colada

  1. Vegyünk egy magas, egyenes poharat, amit megtöltünk jégkockákkal.
  2. Töltsünk bele 50 ml vodkát, 150 ml jó minőségű grenadine-t és 15 ml frissen facsart lime-lét.
  3. A tetejére öntsünk gyömbérsört.
  4. Tálaljuk néhány koktélcseresznyével.

Mai Tai

retro-koktel-pina-colada

  1. Egy jéggel teli koktél shakerben rázzuk össze az alábbi hozzávalókat:
  • 60 ml jamaikai rum
  • 15 ml Curacao
  • 7,5 ml Orgeat szirup
  • 7,5 ml cukorszirup
  • 25 ml frissen facsart lime lé

2. Ha összeráztuk, töltsük tört jégre a lehető legtrópusibb poharunkba, és tálaljuk mentaággal, friss            lime-karikával és koktélcseresznyével.

Piña Colada

retro-koktel-pina-colada

  1. Egy magas, egyenes poharat töltsünk meg jéggel.
  2. Öntsünk rá 50 ml Aluna kókuszos rumot, majd lassan eresszük fel 200 ml ananászlével. Ügyeljünk rá, hogy ne képződjön hab.
  3. Óvatosan keverjük el az összetevőket, majd tálaljuk ananászszelettel, koktélcseresznyével és papír napernyőcskével.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!