- Új indiai étterem nyílt Budapest belvárosának szívében.
- A Hichkiben egy vegán és vegetáriánus is degeszre eheti magát.
- Elmondjuk a tapasztalatinkat.
Vegánként mindig örömmel tölt el, ha egy olyan új étterem nyílik Budapesten, ahol állati összetevőtevőktől mentesen (is) lehet egy jót vacsorázni. Rögtön felcsillant hát a szemem, amikor meghallottam, hogy 2025 júliusában egy egészen különleges új indiai étterem nyílt a főváros szívében. És hogy mitől is olyan különleges, arra rögtön rátérek.
India, a vegetáriánus konyha fellegvára
Azt tudni kell, hogy Indiában a vegetáriánus étkezésnek évezredekre visszanyúló, mélyen gyökerező hagyománya van, amely szorosan összefonódik a vallással, a filozófiával és az erkölcsi elvekkel. Ezek után talán nem meglepő, hogy a világ legnagyobb vegetáriánus közössége is Indiában él: becslések szerint a lakosság kb. 30–40%-a folytat húsmentes életmódot.
Az indiai konyha élő bizonyíték arra, hogy a húsmentes étkezés nem egyenlő lemondással – a fűszerek, lencsefélék és zöldségek végtelen variációja igazi ízkavalkádot kínál.
Mitől más a Hitchki?
Bevallom, én korábban nem voltam azzal tisztában, hogy az észak- és dél-indai konyhára eltérő fogások a jellemzők, illetve, hogy a Budapesten népszerű indiai éttermek javarészt északi finomságokat kínálnak. Ez tehát azt is jelenti, hogy eddig valószínűleg én sem nagyon kóstoltam még dél-indiai ételeket.
A Hichki egyik különlegessége, hogy a kínálatukban megtalálhatók Észak- mellett Dél-India legínycsiklandóbb ételei, illetve, különleges indiai street food finomságok is.
A Hitchki tulajdonosa, Charanjeet Kumar Verma közel harminc éve él Magyarországon. Újdelhiből költözött Budapestre, és a Hitchki már a negyedik étterme a magyar fővárosban. Az új hely megnyitásával nemcsak az indiai konyha sokszínűségét szeretné megmutatni a vendégeknek, hanem egy apró játékosságot is becsempészni a mindennapjaikba. Innen ered a névválasztás is: a „hitchki” ugyanis csuklást jelent – azt a váratlan, kiszámíthatatlan pillanatot, ami kizökkent a rutinból, és új ízek, élmények felé terel.
Finomságok a Hitchki étlapjáról
Rögtön azzal kezdeném, hogy mindenkinek érdemes tanulni a hibámból, és kicsit előre felkészülni a Hitchkiben eltöltött vacsorára, vagy ebédre. Az étterem étlapja ugyanis 160 (!) finomságot tartalmaz, amit 52 oldalon keresztül lapozgathatunk. Mivel a menü online is elérhető, ha előre kiválasztjuk, mi mindent szeretnénk megkóstolni, megspórolhatunk legalább 20-30 perc kétségbeesett tanakodást.
Nekem felkészületlenül annyiban volt könnyített a helyzetem, hogy mivel vegán vagyok, a 160 fogást az összetevők alapján rögtön le tudtam szűkíteni – de azért még így is nagyjából 20 percbe telt kitalálnom, mit is szeressek.
Végül úgy döntöttem, hogy a három különböző irányból is kipróbálok valamit – egy street food fogást, egy északi salátát és egy déli különlegességet is.
Gol Gappa Bliss
Gol Gappa Bliss nevű falatka
Kezdtem a Gol Gappa Bliss nevű falatkával, ami már látványra is izgalmas volt: ropogós, könnyű tésztagolyók, amiket burgonyával töltve, édes és csípős lével együtt kell megenni – de nem akárhogy! A kis golyókat nekem kellett egyesével feltörnöm és tetszés szerint megtölteni a mellé kínált hozzávalókkal. Egyszerre volt frissítő, fűszeres és játékos – tényleg hozta azt a váratlan élményt, amiről korábban szó volt.
Cauliflower 65 Crunch
Cauliflower 65 Crunch
A kedvencem a Cauliflower 65 Crunch nevű fogás ropogósra sült, fűszeres karfioldarabkái voltak. Kívül aranybarnára sültek, belül puhák maradtak, és pont annyira volt minden falat csípős, hogy az ízharmónia tökéletes legyen.
Chana Salad
Köretnek az északi ihletésű Chana Saladot választottam, amit legszívesebben minden nyári napon megennék: csicseriborsó, uborka, paradicsom, lila hagyma, mindez citromos öntettel finoman átforgatva. Egyszerű volt, de hibátlan – friss, üde, és még szuper laktató is.
Ételek a Hitchki étteremben
A saját rendelésem mellett persze belecsipegettem a pasim tányérjába is.
Hearty Vegetable Sambar
Ő egy dél-indiai levessel kezdte a sort: a Hearty Vegetable Sambar pontosan azt hozta, amit az ember egy tartalmas, fűszeres lencsealapú levestől remél. Sűrű és gazdag ízű volt, tele roppanós zöldségekkel, miközben a tamarind enyhén savanykás karaktere remekül ellensúlyozta a csípősséget. Ez az a fogás, ami egy hűvösebb napon még jobban esik – de nyáron is kellemesen fűszeres élmény.
Jungli Jalfrezie
Főételnek a Jungli Jalfrezie elnevezésű, igazi ízbomba fogást választotta: sült zöldségek csípős, paradicsomos szószban, édes-fűszeres egyensúllyal. Élénk volt és karakteres, de nem túl nehéz.
Onion Salad
Az intenzív ízkavalkád mellé nála egy egyszerűbb hagymasaláta dukált: a friss zöld csili és a ropogósra szeletelt hagyma párosítása tökéletes kísérője volt a vacsorájának.
És hogy visszamennék-e a Hitchkibe?
Egészen biztosan. Nemcsak azért, mert még legalább harminc másik fogás is vár a listámon, hanem mert a Hitchki tényleg azt az élményt adta, amit a nevével ígér: váratlan, játékos, és tele van olyan apró meglepetésekkel, amik miatt az ember egy kicsit kizökken – a lehető legjobb értelemben.
Fotó: szerző sajátja