Dal Palak, vagyis spenótos indiai lencse – a mennyei vitaminbomba

2023. október 19.
Ez az indiai lencseragu vitaminokkal teli, gazdag ízű étel, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk egy hűvös őszi estére. Ha szereted a különleges ízeket, ezt mindenképp próbáld ki!

A lencse számos indiai étel főszereplője, nem véletlenül: tápanyagokban és vitaminokban gazdag hüvelyes, aminek magas a fehérjetartalma, ráadásul a vörös változata kifejezetten könnyen kezelhető, beáztatás nélkül is gyorsan elkészül. Az indiai lencseételeket a különleges, gazdag és többnyire pikáns fűszerezés teszi igazán izgalmassá: az alább receptbe kerül például gyömbér, fokhagyma, kurkuma és köménymag is, de persze a csípős chili sem maradhat el belőle. Az extra vitaminbevitel jegyében az alábbi receptbe jó adag spenót is kerül: ez az alacsony kalóriatartalmú leveles zöld tele van A-, B2-, B6-, E- és K-vitaminnal, ezenkívül folsavat, magnéziumot és vasat is tartalmaz, szóval mindenképpen jó ötlet lehet rendszeresen fogyasztani.

Bár a lencse önmagában is elég laktató étel, a dal palak mellé nyugodtan készíthetünk főtt rizst vagy kínálhatjuk indiai lepénykenyérrel, azaz naannal is. A tálaláskor megbolondíthatjuk friss lime-lével, friss korianderrel vagy egy kevés (igény esetén növényi) joghurttal is, hogy tényleg igazán frissítő és komplex legyen az ízélmény.

Hozzávalók:

  • 1 csésze vörös lencse
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 lime
  • 2 evőkanál ghee vagy sózatlan sima vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1 kisebb darab szárított vörös chili
  • 3 csésze spenótlevél durvára vágva
  • főtt rizs és friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy finom szita segítségével mossuk át a vörös lencsét! Tegyük egy közepes edénybe és öntsünk rá 3 bögre vizet! Forraljuk fel közepes lángon és pár percig főzzük a lencsét, keverjük bele az őrölt kurkumát, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára 25-30 perc alatt. Vegyük le a tűzről, majd facsarjuk bele egy fél lime levét és adjunk hozzá 1 teáskanál sót!

2. Közben egy magas falú serpenyőben hevítsük fel a vajat (vagy a gheet, azaz tisztított vajat), adjuk hozzá a köménymagot és főzzük egy kicsit, majd dobjuk bele a chilidarabot is. Ezek után dobjuk rá a hagymát és puhítsuk meg kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd főzzük egy kicsit, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a spenótot is és 1/2 teáskanál sót, majd főzzük, míg a spenót összefonnyad kicsit. Vegyük le a tűzről és facsarjuk bele a maradék fél lime levét is!

3. Adjuk a spenótos keveréket a lencséhez, szükség esetén ízesítsük még egy kis sóval! A kész ragut főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés