Hogyan készül a gazpacho? Ennél egyszerűbb és hűsítőbb paradicsomlevest még nem ettél! – Recept!

2025. augusztus 17.
A gazpacho mennyei, hűsítő levese, ami olyan könnyű, hogy akár italként is fogyaszthatjuk. Mutatjuk, hogyan készül ez az egyszerű, de nagyszerű recept.
Gazpacho kenyérdarabokkal
  • A gazpacho a spanyolok kedvenc hűsítő nyári levese, ami hígabb verzióban akár italként is fogyasztható.
  • Ez a csupa zöldséges leves igazi vitaminbomba, ami jéghidegen a legfinomabb.
  • Fontos, hogy jó minőségű zöldségeket vásároljunk a gazpachóra, de szerencsére semmiféle egzotikus hozzávaló nem kell hozzá, így tényleg bármikor összeüthetjük.

Tombol a hőség idén augusztusban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sokan vannak bajban a konyhában… A legforróbb napokon a legjobban akkor járunk, ha egyáltalán nem használjuk a tűzhelyet, és magunknak is segíthetünk egy könnyű, hűsítő fogással.

Ilyenkor jön képbe a gazpacho, a spanyolok hűsítő zöldséges levese (ami néha gyümölcsös, ha például dinnyés gazpachót készítünk, vagy az ínycsiklandó epergazpachót). A gazpacho tulajdonképpen félúton van egy könnyű leves és egy gazdag ital között – épp ezért néha pohárban is szervírozzák.

A leves gerincét a paradicsom és az olívaolaj adja, ehhez jön még a lédús kígyóuborka és a karakteres paprika, illetve ízesítésként egy kis hagyma, fokhagyma és cherry ecet. A levesnek tradicionálisan alapvető hozzávalója még a szikkadt kovászos kenyér is, de ha kicsit levesebbre és selymesebbre vennénk, ezt akár nyugodtan el is hagyhatjuk belőle. Vagy akár dúsíthatjuk más alapanyagokkal is, mint a kukoricás gazpachóban!

A legfinomabb gazpacho titka

Ahhoz, hogy a gazpachónk tökéletes legyen, először is az alapanyagokra kell odafigyelnünk. Mint mindig, amikor olyan ételt készítünk, amelybe csak néhány egyszerű hozzávaló kell, most is oda kell figyelnünk rá, hogy az a pár alapanyag a lehető legjobb minőségű legyen. Használjunk jó olívaolajat és érett, finom paradicsomot, így lesz igazán gazdag a levesünk.

A másik fontos lépés, hogy a selymes, krémes állaghoz passzírozzuk át a levest. Ettől ugyan egy icipicit macerásabb lesz a folyamat, de tényleg megéri – így kapjuk majd meg a tökéletes végeredményt! Nincs is más hátra, jöjjön a recept!

A tökéletes gazpacho receptje

Hozzávalók:

  • nagyjából 1 kg érett paradicsom nagyobb darabokra vágva
  • 1 cubanelle paprika vagy más hosszúkás édes paprika
  • 1 uborka meghámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 kisebb vöröshagyma meghámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. sherry ecet
  • 1/2 csésze extraszűz olívaolaj (és még több a tálaláshoz)
  • 100 gramm kovászos kenyér
Gazpacho leves petrezselyemmel, olívaolajjal

A gazpacho könnyű és hűsítő

Elkészítés:

  1. A gazpachóhoz egy robotgépben dolgozzuk össze a paradicsomokat, a paprikát, az uborkát, a hagymát és a fokhagymát! Készítsünk teljesen selymes, egynemű krémet a zöldségekből, szükség esetén időnként kapargassuk le az oldalakra felcsapódó részeket egy spatula segítségével!
  2. Miközben a robotgép továbbra is krémesít, lassan adjuk a keverékhez az ecetet, majd a sót, végül kezdjük el csurgatni bele az olívaolajat. Az a lényeg, hogy egészen krémes textúrát kapjunk – ha szükséges, ehhez adjunk hozzá még több olívaolajat.
  3. Egy szita segítségével passzírozzuk át a levest, a sűrűbb, darabos részeket dobjuk ki! Töltsük át a levest egy üveg kancsóba vagy tálba, majd hűtsük legalább 6 órán keresztül, hogy tényleg jéghideg legyen!
  4. Tálalás alatt ízesítsük szükség szerint még ecettel vagy sóval, díszítésnek locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal! Ha a leves túl sűrű, hígítsuk egy kevés jéghideg vízzel! Tálalhatjuk tálakban vagy akár poharakban is.

Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images