- A skót tojás jellegzetes brit finomság, ami rendkívül megosztónak számít: egyesek imádják, míg másoknak kifejezetten taszító étel.
- A tökéletes skót tojás titka a szaftos húsos töltelék és a ropogós külső, és persze a jó minőségű tojás.
- Bár a skót tojás elkészítése nem kétperces vállalkozás, ez a különleges étel szuper választás lehet ünnepi vagy különleges alkalmakra.
Belül puha főtt tojás, körülötte szaftos húsréteg, kívül pedig ropogós panírbunda – ez a skót tojás, vagyis a rántott tojás, a sokak szerint bizarr, mások szerint egyenesen fenomenális brit kedvenc. Az elkészítése nem kétperces vállalkozás, de megéri, ugyanis bármit is gondoljunk róla, az biztos, hogy egészen különleges fogás!
A skót tojás tipikusan előétel vagy snack, de a brit puboknak is népszerű fogása, sőt, még piknikekre is gyakran viszik.
A skót tojás története
A skót tojás világszerte ismert brit klasszikus, amely a 19. század második felében születhetett meg Yorkshire környékén. Érdekes, hogy bár ma mindannyian a szaftos kolbászhúsos verziót ismerjük, eredetileg sűrű halpasztával burkolták be a tojásokat, mielőtt megforgatták volna kenyérmorzsában.
A nevével ellentétben a skót tojás nem kifejezetten skót étel: a nevét állítólag a William J. Scott & Sons névre keresztelt ismert étkezde után kapták, ahol gyakori kedvenc volt a menün. Egy másik elmélet szerint nem is „scotch”, hanem „scorch” tojásról van szó – utóbbi a nyitott tűz fölötti sütési technikára utal, noha azóta a receptek bő zsírban rántják ki a tojást.
Az is lehetséges, hogy a név eredete a „scotching” nevű konyhai folyamatra utal, ami a darált húsos bevonatot takarja.
A modern verziók gyakran használnak főtt tojás helyett úgynevezett tökéletes tojást, ami izgalmas plusz textúrát ad az ételhez a folyós tojássárgájával, de akár mini változatot is készíthetünk fürjtojásból!
A tökéletes skót tojás receptje
Hozzávalók (4 tojáshoz):
- 5 (4 + 1) nagyobb tojás
- 1 kisebb csokor snidling
- 3 nagyobb ág friss petrezselyemzöld
- 300 gramm kolbászhús
- 1 ek. jó minőségű angol mustár
- 1 tk. só (szükség esetén több)
- 1/2 tk. frissen őrölt bors
- 1/2 púpos tk. frissen őrölt szerecsendió
- 1/3 csésze finomliszt
- 1 csésze panko morzsa
- 6 csésze növényi olaj a sütéshez

Így néz ki belül a tökéletes skót tojás
Elkészítés:
- Négy tojásból készítsünk kemény tojást, vagy ízlés szerint tökéletes tojást (ebben az esetben rövidebb a főzési idő – ha elkészültek a tojások, tegyük őket jeges vízbe és hagyjuk 5-10 percig pihenni.
- A friss snidlinget és a petrezselyemleveleket vágjuk fel egészen apróra, majd egy közepes tálban keverjük össze a kolbászhússal és a mustárral, végül ízesítsük sóval, borssal és friss szerencsendióval. A töltelékből formázzunk négy egyforma nagyságú kis golyót!
- Készüljünk elő a panírozáshoz! Egy mélyebb tányérba tegyük bele a finomlisztet, adjunk hozzá egy csipet sót! A maradék egy tojást verjük fel egy másik mélytányérban, egy harmadik tányérba pedig tegyük bele a panko morzsát (ezt szintén ízesítsük egy csipet sóval).
- A kihűlt tojásokat óvatosan hámozzuk meg, majd egy papírtörlő segítségével töröljük őket szárazra. Haladjunk egyesével a tojás összeállításával: először fogjunk egy tojást, lapítsuk ki a húsos töltelékből formázott golyót úgy, hogy be tudjuk vele vonni a tojást! Ezután a tojást óvatosan forgassuk lisztbe, majd burkoljuk be a töltelékkel!
- Ezután panírozzuk be a tojásokat: először a lisztes keverékben hempergessük meg őket, majd jöhet a tojás, végül pedig a panko morzsa. Kézzel kicsit alakíthatjuk még a bepanírozott tojások formáját, de ügyeljünk rá, hogy a panír mindenhol alaposan beburkolja őket!
- Közben hevítsünk fel hat csészényi növényi olajat a sütéshez közepes hő felett! A bepanírozott tojásokat süssük a forró olajban aranybarnára – nagyjából 4-6 perc alatt!
- A kész skót tojásokat hagyjuk kicsit kihűlni, langyosan tálaljuk őket. Ha szeretnénk még szaftosabbá tenni, valamilyen tetszőleges mártogatóst is kínálhatunk hozzá!
Ha más brit klasszikusokat is kipróbálnál, nézd meg az alábbi recepteket:
- Pásztorpite, vagyis shepherd’s pie
- Fish and chips
- Black pudding, az angolok karácsonyi pudingja
- Vajas keksz
Forrás: TheKitchn Fotó: Getty Images