Ezt történik a testeddel, ha minden nap fogyasztasz tojást!

2022. július 01.
A tojás meglepően vitatott élelmiszerré vált az elmúlt években. Bár első ránézésre szelíd és megfizethető fehérjeforrásnak tűnhet, sok téves információ kering a tápanyagtartalmával kapcsolatban. Azokban az években, amikor az alacsony zsírtartalmú diéták voltak a divatosak, a tojást természetesen szidták. Most, hogy a zsírevés újra divatba jött (gondoljunk csak a keto diétára!), már kevésbé üldözik a tojásfogyasztást.

Arról nem is beszélve, hogy a tojás az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk. Hűtőszekrényben tárolva akár öt hétig is eláll, így nem kell attól tartani, hogy olyan gyorsan megromlik, mint más típusú fehérjék, például a húsok vagy a halak. Ha néha tojásra cseréljük egy másik, drágább fehérjeforrásunkat, akkor pénzt takaríthatunk meg és csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást is.

Ráadásul a tojás olyan sokoldalú, hogy a reggeli frittatától a shakshukavacsoráig ezerféle ételt készíthetünk belőle. De vajon a tojás valóban egészséges is? És mi történik, ha minden nap fogyasztjuk? Nézzük, mit mond a tudomány!

Több lesz az energiánk

Egy nagyobb tojás körülbelül 70 kalóriát, 6 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt és 0 gramm szénhidrátot tartalmaz. A sárgája különösen fontos tápanyagok forrása, van benne B12- és D-vitamin, illetve kolin is. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy segítsenek a szervezetünknek az élelmiszereket felhasználható energiává alakítani. Ráadásul a fehérje és az egészséges zsír kombinációja miatt tojásételek után hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat.

Egészségesebb bőr és haj

A tojás nagyszerű  B2-, B5- és B12-vitamin-forrás. Mindezek a tápanyagok felelnek az egészséges bőrért és hajért is. Valamennyi B-vitamin vízben oldódó vitamin, vagyis nem marad meg sokáig a szervezetben, és nem raktározódik könnyen, ezért rendszeres fogyasztása jó módja annak, hogy fedezze szükségleteinket. A tojás gazdag aminosavakban, azaz fehérje építőelemekben is, ilyen például a metionin is, amely segíthet javítani a bőr tónusát és rugalmasságát, valamint a haj és a körmök keménységét.

Tisztább gondolatok

A tojás gazdag kolinban, ami fontos a memória, a hangulat, az izomszabályozás és az általános idegrendszer működése szempontjából. A kevés kolinbevitel miatt akár ködösebb lehet a fejünk is. Egy tojás a napi kolinszükségletünk körülbelül 6%-át biztosítja, így hozzájárulhat az egészséges agyi működés támogatásához is.

tojas-eves-egeszseges

Látásjavulás

A tojássárgája két karotinoidot, a luteint és a zeaxantint is tartalmazza, amelyek a szem egészsége miatt fontosak. Fontos szerepet játszanak a szem fejlődésében és az egészséges látásban. Kutatások azt mutatják, hogy segíthetnek még az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatának csökkentésében is.

Erősebb csontok

A D-vitamin segít szabályozni a vérnyomást, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát és pozitív hatása van a mentális egészségre is. A D-vitamin egyik legfontosabb feladata az egészséges csontozat fenntartása. Egy tojás a D-vitamin-szükségletünk 6%-ával büszkélkedhet, így ha naponta teszünk egyet a tányérunkra, akkor a csontok egészségéért is teszünk.

Mértékkel fogyasztva a szív egészségét is javíthatja

A tojás körüli viták középpontjában a koleszterin van. Egy tojás körülbelül 207 milligramm koleszterint szállít, ami az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek által ajánlott napi limit 69%-a. Valójában viszont az étrendi koleszterin minimális hatással van a vér koleszterinszintjére. A Nutrients nemrégiben megjelent tanulmánya megállapította, hogy míg számos magas koleszterintartalmú élelmiszer emeli a szívbetegség kockázatát, addig a tojás – főként a tojássárgája telített zsírtartalma miatt – és a garnélarák kivételt képeznek magas tápértéküknek köszönhetően.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?