- Mi az oka, hogy megreped a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarjuk a töltelékkel?
- Hogyan előzhetjük meg, hogy megrepedjen a piskótatekercs?
- Mi legyen a piskótával, ha megrepedt feltekerés közben?
Ez a piskótatekercs elképesztően könnyű, szinte szánkban olvad (pont, mint a magas és puha piskóta!), ráadásul csoda szépen felcsavarható és sosem reped meg. Mi a titka azoknak, akik mindig tökéletes piskótatekercset sütnek? Hogyan csinálják, hogy sosem reped meg a teteje, amikor felcsavarják a töltelékkel? Lerántjuk a leplet róla!
Mi valójában a piskótatekercs?
Minden országnak megvan a maga változata. Hívhatjuk piskótatekercsnek, roládnak, a lényege ugyanaz: egy feltekert piskóta, amelyet krém, lekvár vagy más ínycsiklandó töltelék gazdagít. Karácsonykor pedig ott a híres fatörzs torta.
A különbség leginkább a piskóta állagában rejlik. Az európai változatok általában szárazabbak, főként a lekvárok és cukormázak használata miatt, valamint mert sok recept a klasszikus génoise alapra épül. Az ázsiai változat ezzel szemben sokkal könnyebb, chiffon alapból készül, és lágy tejszínhabbal töltik. Hogy melyik a kedvencünk? Ez ízlés kérdése – de egy könnyű, felhőpuha piskótatekercsnek ki tudna ellenállni?
Miért repedhet meg a piskótatekercs?
Annak, hogy megreped a piskótatekercs teteje, több oka is lehet. Érdemes ezeket végiggondolnunk, ha nálunk is megtörtént:
- túlsütöttük a tésztát, így az kiszáradt és elvesztette a rugalmasságát,
- túl szorosra tekerjük, vagy hagyjuk, hogy túlságosan kihűljön,
- rosszul vertük fel a tojásokat, ami laposabb, kevésbé stabil piskótát eredményez,
- túlkevertük a masszát, így túl sok glutén keletkezett,
- vajat használtunk olaj helyett, amely hűlés közben megmerevedhet és merevvé teszi a tésztát.
Hogyan előzhetjük meg a repedést?

Érdemes rögtön sütés után konyharuhába tekerni a piskótát, mert ilyenkor a leghajlékonyabb
- Még melegen tekerjük fel a piskótát, amikor a leginkább hajlékony.
- Próbáljuk ki az előtekerést: tekerjük fel a meleg tésztát egy tiszta konyharuhával a töltelék nélkül, így „megtanítjuk” a piskótát a formára.
- Használjunk konyharuhát a sütőpapír helyett: a ruha elnyeli a gőzt és nedvesen tartja a tésztát.
- Legyünk gyengédek a kitekert tészta kezelésénél, és ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen túl vastag vagy instabil.
Mihez kezdjünk, ha mégis megrepedt a piskótatekercs?
Ne essünk kétségbe! Mi is sokszor jártunk így, és a végeredmény mindig finom lett – csak egy kicsit „más”. Ha a piskóta feltekerés közben eltört, egyszerűen vágjuk kockákra, és építsünk belőle apró desszerteket:
- tegyünk az egyik darabra vajkrémet vagy lekvárt,
- helyezzünk rá egy másik kockát,
- majd koronázzuk meg egy újabb adag krémmel.
Extra tipp:
Pohárdesszertként elegáns édességet kapunk a piskótából, ha megrepedt. Nem kell mást tennünk, csak gyümölcsökkel, tejszínhabbal és a kedvenc krémünkkel tálkákba, desszertes poharakba rétegezni a piskótát.
A repedésmentes piskótatekercs receptje

Eperlekvárral töltött, porcukorral meghintett piskótatekercs
Hozzávalók (egy 30×40 cm-es tepsihez):
- 4 db nagy tojás (szobahőmérsékleten)
- 120 g kristálycukor
- 120 g finomliszt (átszitálva)
- 1 csipet só
- 2 ek. semleges ízű olaj (például napraforgó) – ettől lesz rugalmasabb a piskóta
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 üveg gyümölcslekvár
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Béleljünk ki egy 30×40 cm-es tepsit sütőpapírral.
- Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukor felével és a vaníliával, amíg kivilágosodik és krémes lesz.
A fehérjéket a sóval és a cukor másik felével verjük kemény, fényes habbá. - Óvatosan forgassuk a hab egyharmadát a sárgájás krémbe, majd a maradékot is, vigyázva, hogy ne törjük össze.
Szitáljuk rá a lisztet, adjuk hozzá az olajat, és spatulával finoman forgassuk össze. - Öntsük a tésztát a tepsibe, simítsuk el, és süssük 10–12 percig, amíg aranyszínű, de még rugalmas. Ne süssük túl, mert kiszárad és könnyen reped.
- Amint kivettük a sütőből, azonnal borítsuk ki egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel a piskótát a konyharuhával együtt. Hagyjuk így kihűlni. Ez a lépés biztosítja, hogy a piskóta később ne repedjen meg.
- Óvatosan tekerjük ki a kihűlt piskótát, kenjük meg a krémmel, szórjuk meg gyümölccsel, majd tekerjük fel újra – most már a töltelékkel.
- Szórjuk meg porcukorral, szeleteljük, és kínáljuk friss gyümölccsel.
Tipp:
Ha ünnepélyesebb alkalomra készítjük, vonjuk be a tekercset vékony réteg tejszínhabbal, és díszítsük ehető virágokkal vagy kakaóporral.
Fotó: Unsplash/Getty Images