- A spanyolok fánkja, a churros olyan finomság, amit már a világ minden pontján ismernek és szeretnek – nem véletlenül.
- A churros már látványra is különbözik a hagyományos, kerek fánkoktól, és abban is más, hogy ezt általában nem töltik, hanem mártogatják.
- Bár az elkészítéséhez általában spéci eszközt használnak, otthon is megpróbálkozhatunk vele: a végeredmény garantáltan mennyei lesz.
A churros – magyarosan ejtve csurosz – a spanyolok hagyományos fánkja, amit ma már számos más országban is előszeretettel fogyasztanak. A leginkább szembetűnő különlegessége, hogy nem kerek, hanem hosszúkás (picit mint a francia eclair, de annál sokkal karcsúbb), és általában nem betöltik, hanem valamilyen édes mártogatóst (tipikusan forró csokoládét vagy dulce de lechét) kínálnak mellé.
A klasszikus churros nemcsak Spanyolországban, de Mexikóban is létezik, ahol fahéjas cukorba forgatják, és gyakran kínálják kávé mellé, reggelire is. Akárhol is esszük, annyi biztos, hogy a churros kívül ropogós, belül viszont elképesztően puha – nem csoda, hogy nemzetközi kedvenc lett belőle!
Mitől különleges a spanyolok fánkja?
Ahogy már említettük, a churrost részben a formája emeli ki a hagyományos fánkok közül: nemcsak hosszúkás, de a spéci nyomóformának köszönhetően gyakran „csillag alakja” is van. Ehhez nincs szükségünk semmiféle nagyon bonyolult eszközbe, egyszerűen annyi extra macera van a sütéssel, hogy érdemes csillag alakú fejjel ellátott nyomóformába tölteni a tésztát, így könnyen elérhetjük a tipikus churros formát.
A másik különlegesség, hogy a churroshoz úgynevezett égetett tésztát használunk, vagyis először felforraljuk a vajat némi vízzel, majd ebbe keverjük bele gyorsan a lisztet, hogy összeálljon a tésztánk. Ettől nemcsak jellegzetes, enyhén diós, karamellás ízt kapunk, de szuper állagot is! Ráadásul nem is kell keleszteni, mint a magyar szalagos farsangi fánkot.
A churros tésztája egyébként egyáltalán nem bonyolult, és nem is kell hozzá különleges hozzávaló, így otthon is nyugodtan el tudjuk készíteni, ha édes, friss finomságra vágynánk.
Az alábbi recept végtelenül egyszerű, és kezdő cukrászok is bátran megpróbálkozhatnak vele: a tésztát tényleg percek alatt össze lehet dobni, sütés után pedig jön a fahéjas cukor mexikói módra, és persze nem maradhat el a spanyolos mártogatós sem!
A gyerekek garantáltan hálásak lesznek érte, de a felnőttek sem tudnak majd ellenállni neki – pláne azok, akik szeretik a magyar fánkokat. Mutatjuk, hogyan készül a klasszikus churros!
Churros, a spanyol fánk receptje
Hozzávalók:
- 85 gramm sózatlan vaj
- 1 csésze / 120 gramm plusz 2 ek. kristálycukor
- 1 tk. vanília kivonat
- 120 gramm finomliszt
- 1 tk. só
- 2 nagy tojás
- 1/4 csésze őrölt fahéj
- növényi olaj a sütéshez

A churrost általában fahéjas cukorba forgatják és édes mártogatóssal kínálják
Elkészítés:
1. A churroshoz a vajat két evőkanál cukorral és egy csésze vízzel együtt forraljuk fel egy közepes méretű, magas falú serpenyőben közepes láng előtt. Keverjük bele a vaníliaaromát, majd ha felforrt, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a lisztet meg a sót. Egy fakanál segítségével keverjük addig, míg a tészta összeáll, majd hagyjuk hűlni nagyjából 10 percig.
2. Eközben egy nagyobb tálban vagy tepsiben keverjük el alaposan a maradék 1 csészényi cukrot a fahéjjal!
3. Kézi mixer segítségével közepes fokozaton adjuk a tojásokat egyenként a tésztához, míg teljesen elkeverednek benne. Ezután a kész tésztát töltsük habzsákba, és helyezzünk csillag alakú fejet a zsák végére!
4. Egy nagy fazekat töltsünk meg félig növényi olajjal, hagyjuk az olajat felforrósodni közepes lángon. Ha tudjuk, maghőmérő segítségével ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét. Ha az olaj elég forró, a habzsákot az olaj fölé tartva kezdjünk el kicsi kukacokat nyomni a tésztából, majd az ideális méretnél olló segítségével vágjuk el őket.
5. Dolgozzunk adagokban, 4-5 perc alatt süssük aranybarnára a kis fánkokat. Figyeljünk rá, hogy az olaj ne forrósodjon túl, így semmiképpen nem égetjük majd meg a tésztát. Ha a fánkok kívül ropogósra sültek, óvatosan emeljük ki őket, és még forrón forgassunk meg minden darabot az előkészített fahéjas cukorban.
6. Az elkészült churrost kínáljuk házi forró csokival, dulce de lechével, vagy más édes mártogatóssal, melegen, frissen tálaljuk!
Forrás: Delish Fotó: Getty Images