Gesztenyéből levest! Az ősz legkülönlegesebb fogása ez a selymes krémleves

2025. október 04.
Az ősszel együtt megérkezett a gesztenyeszezon is: ilyenkor leginkább sült gesztenyeként fogyasztjuk ezt a különlegességet. De tudtad, hogy mennyei krémleves is készülhet belőle?
Gesztenye krémleves
  • Az ősz egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb alapanyaga a gesztenye, ami elképesztően sokoldalúan felhasználható – például gesztenyeleves is készülhet belőle!
  • A gesztenye jellegzetes, enyhén édes és diós íze nagyon különlegessé teszi ezt a levest, amibe még egy kis portói és jó adag tejszín is kerül.
  • Jó választás lehet az ünnepi asztalra, de akár egy hűvös őszi-téli estére is!

A gesztenye szinte az őszi szezon szimbóluma: míg a vadgesztenyékből dekorációt készítünk, a szelíd verzióból különböző ízletes fogások készülhetnek. A szelíd gesztenye borzasztóan sokoldalú étel, amiből rengeteg édesség készülhet, de a legtöbb húsnak is jól áll. 

Azt viszont talán kevesen tudják, hogy a gesztenyéből mennyeien selymes krémlevest is főzhetünk – méghozzá pofonegyszerű módon! Megosztjuk az egyik kedvenc gesztenyés receptünket.

Ezért érdemes gesztenyét enni!

Gesztenyét nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert nagyon finom, hanem azért is, mert rendkívül egészséges. A gesztenye rostban gazdag, így kifejezetten támogatja az emésztésünk megfelelő működését és a vércukorszintünk kordában tartását.

Emellett sok benne a C-vitamin és a kálium is, így sejtjeink egészségét és vérnyomásunk egészséges szinten tartását is elősegíti. A gesztenye további előnye, hogy kalóriatartalma alacsony, de igen laktató, így akár fogyókúrákba is nagyon jól beilleszthető.

A szelídgesztenye rokonát, a vadgesztenyét leginkább külsődlegesen alkalmazzuk: a vadgesztenyekrém például kifejezetten hatásos lehet visszerek ellen, és még gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan készíthetsz a gesztenyéből szuper krémes és selymes krémlevest, ami akár az ünnepi asztalon is csodás fogás lehet!

Selymes és gazdag gesztenyeleves

Hozzávalók:

  • 4 ek. sózatlan vaj
  • 1 közepes répa apróra vágva
  • 1 db zellerszár apróra vágva
  • 1/2 fej közepes hagyma apróra vágva
  • 2 csésze főtt szelídgesztenye
  • 1 csésze portói
  • 3 csésze csirke alaplé
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 1/2 zsíros tejszín
  • só és bors ízlés szerint
Gesztenye krémleves

A gesztenyeleves különleges, de egyáltalán nem bonyolult fogás

Elkészítés:

  1. Egy közepes edényben hevítsük fel a vajat! Dobjuk rá az apróra vágott répát, zellert és hagymát, majd alacsony-közepes láng felett pirítsuk, míg az alap megpuhul – nagyjából 10 perc alatt!
  2. Adjuk hozzá a megfőtt gesztenyét és főzzük további 5 percig!
  3. Öntsük fel a portóival, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet, és közepes lángon főzzük, míg a bor a felére redukálódik!
  4. Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel! Hagyjuk forrni alacsony láng mellett nagyjából 30 percig!
  5. Végül adjuk hozzá a tejszínt is a leveshez, és robotgép segítségével – szükség szerint adagokban dolgozva – pürésítsük az egészet teljesen krémesre. 
  6. A kész levest helyezzük vissza a tűzre, hagyjuk újra felforrni! Ízesítsük sóval és borssal, melegen tálaljuk!

Még több szuper recept gesztenyéből

A gesztenye meglepően sokoldalúan felhasználható termés – így az őszi szezonban érdemes minél többször dolgozni vele. Az egyik legtipikusabb felhasználási módja, hogy egyszerűen megsüssük, de a gesztenyepüré is népszerű, nosztalgikus édesség.

A gesztenyéből emellett készülhetnek töltelékek vagy mártások, de akár salátákba is tehetjük!

Próbáld ki ezeket a gesztenyés recepteket is:

Forrás: FoodandWine Fotó: Getty Images