Így készül a tökéletes retró szaloncukor

2022. december 21.
Tény, hogy elég pepecselős, de a retró ízélményért igenis érdemes nekiállni a házi szaloncukornak! Így ráadásul pontosan olyan alapanyagok kerülnek a karácsonyi klasszikusba, amiket tényleg szeretünk – bloggerünk, Tisóczki Aliz például egy vegán verziót hozott!

Ez az apró ízbomba lassan kétszáz éve ékesíti a karácsonyfákat: a tizennegyedik századi Franciaországban cukorfondantból készült, majd háromszáz évvel később egy francia cukrász, Pierre-Andre Manio elvitte az édesség receptjét Németországba is. Mivel a karácsonyfát általában a nappaliban, azaz a szalonban állították fel, a ráaggatott bonbonokat elnevezték szaloncukornak. A vásárlók annak idején sok cukrászdában külön rendelést adhattak le az ízesítésre meg a selyempapír színére vonatkozóan. Természetesen nagyon drága volt ez a körülményes elkészítés, ezért előfordult, hogy meg sem ették, hanem a következő évben újra feldíszítették vele a fát. Vagy a csomagolópapírját tették el későbbre, és házi szaloncukorral töltötték meg a következő évben.

Talán nemcsak az extrémen felfelé kúszó árak, de a kézművesség fellendülése miatt is reneszánszát éli a házi szaloncukor. Az én verziómban természetesen ez is vegán módon készül, azaz nem kerül vaj vagy tejtermék a masszába. Az idei karácsonyra kétféle verziót, egy kókuszos és egy gesztenyés receptet is hoztam!

hazi-vegan-szaloncukor-recept

Hozzávalók 8-10 kókuszos szaloncukorhoz

  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 3 ek. porcukor
  • Néhány csepp növényi tejszín, hogy összeálljon a massza
  • Fél tábla étcsokoládé

Elkészítés:

A porcukrot keverd el a kókuszreszelékkel, majd adj hozzá néhány csepp növényi tejszínt. Ha nagy darabokat tartalmaz a kókuszreszelék, akkor érdemesebb egy picit megdarálni, csak épp annyira, hogy még darabos maradjon, ne lisztállagú. Miután összeállítottad, olyannak kell lennie, mint a vizes homok. Ha a tenyeredben összenyomod és egyben marad a massza, akkor formázhatod. Készítsd el belőle a szaloncukrokat. Amíg felolvad a csokoládé, pihentesd a hűtőben, majd mártsd ki étcsokoládéval. A tetejét díszítsd egy csipet kókuszreszelékkel!

Hozzávalók 8-10 db gesztenyés szaloncukorhoz

  • 15 dkg előfőzött gesztenye
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 1-2 ek. növényi tejszín
  • 3 ek. porcukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • Fél tábla étcsokoládé

hazi-vegan-szaloncukor-recept

Elkészítés:

A gesztenyét turmixold össze a többi hozzávalóval. Teáskanállal adagold ki a krémet, ha túl lágy, akkor előbb pihentesd néhány percig a fagyasztóban. Majd formázz belőle hengereket, és fagyaszd tovább, ameddig vízgőz felett megolvasztod a csokoládét. Egy kanál és egy villa segítségével mártsd ki a szaloncukrokat.

Zsírpapírból vágd ki a csomagoláshoz szükséges méretet, csomagold bele a kidermedt szaloncukrokat!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásárold meg receptgyűjtő füzetét!

Olvass tovább!