Készítsd el az olaszok ropogós kenyerét: ciabatta házilag egyszerűen!

2025. november 08.
A ciabatta az olaszok kívül ropogós, belül lágy kenyere, amit kovász nélkül is elkészíthetünk otthon! Tökéletes szendvicskenyér, de akár magában, egy kevés olívaolajjal is mennyei!
Négy cibatta sütőrácson
  • A ciabatta az olaszok ropogós héjú kenyere, ami ma már nálunk is ismert és népszerű kenyérfajta.
  • Ez a levegős, lyukacsos tészta szuper szendvicsekhez, és otthon is simán elkészíthetjük.
  • Mutatjuk, hogyan sütheted meg ezt az egyszerű, de mennyei kenyeret!

A ciabatta néhány éve nálunk is népszerű kenyérféle, amit a legtöbb pékségben és szupermarketben is megvásárolhatunk, de csak kevés helyen kapni olyan jó minőségben, mint szülőhazájában, Olaszországban.

Az olaszok szendvicskenyere belül levegős és puha, kívül pedig ropogós: szuper az olívaolaj mártogatásához és a tartalmas szendvicsekhez. Ha tökéletes végeredményt szeretnénk, a legjobban akkor járunk, ha mi maguk készítjük el – mutatjuk, hogyan!

Mitől különleges a ciabatta?

A ciabatta állítólag az 1980-as években született meg Veneto tartományban, neve pedig szó szerint papucsot jelent – ezzel utalva hosszúkás, lapos formájára. 

A ciabatta alapvetően egy magas víztartalmú tésztából készült: ez adja a kenyér laza, levegős szerkezetét. Az íze enyhén édeskés, de legerősebb ismertetőjele a vékony, ropogós héja, aminek a népszerűségét is köszönheti!

A ciabatta készülhet kovászos és élesztős verzióban is, és ha jól csináljuk, mindkét módon mennyeien finom házi kenyeret kapunk. Mutatjuk a receptet – ezúttal egy egyszerűbb, élesztős verzióban, amihez először egy „előtésztát”, vagyis bigát készítünk el (ez javítja a szerkezetet és a kenyér frissességét és eltarthatóságát is meghosszabbítja, de ha kicsit kiszáradt, egy ügyes trükkel felfrissíthetjük a szikkadt kenyeret). 

Házi ciabatta receptje

Hozzávalók:

A bigához (előtészta):

  • 1/4 tk. szárított élesztő
  • 165 gramm finomliszt

A tésztához:

  • 1/2 tk. szárított élesztő
  • 2 ek. meleg tej
  • 1 ek. olívaolaj
  • 250 gramm fehér kenyérliszt
Ciabatták halmokban

A ciabatta belül puha és levegős, kívül pedig mennyeien ropogós

Elkészítés:

  1. A ciabatta sütését megelőző este készítsük el a bigát: keverjük el az élesztőt 50 ml langyos vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Ezután adjunk hozzá további 80 ml langyos vizet. Fokozatosan adagolva a lisztet, robotgéppel keverjük el alacsony fokozaton. Amikor egy nedves, lágy tésztát kapunk, helyezzük át az előtésztánkat egy alaposan kiolajozott tálba és hagyjuk legalább 12 órán keresztül állni szobahőmérsékleten.
  2. Másnap keverjük el az élesztőnket a tejjel és hagyjuk felfutni nagyjából 10 perc alatt. Dagasztókar segítségével keverjük el a tejet az előzőleg elkészített bigával, az olívaolajjal, és adjunk hozzá 160 ml vizet. Ezután adagoljuk bele a lisztet és 1 púpos teáskanál sót! 
  3. A dagasztó segítségével készítsük el a tésztát: dagasszuk 10 percig, míg sima, rugalmas tésztát kapunk. Ne aggódjunk, ha kicsit nedvesnek, lágynak tűnik, hiszen hidratált tésztáról van szó. Ha kész, helyezzük egy alaposan kiolajozott tálba, és takarjuk le szorosan frissentartó fóliával. Hagyjuk másfél órán át kelni, míg a tésztánk a duplájára nő.
  4. Miután a tészta pihent, hajtogassuk be néhányszor: fordítsuk önmagára a tésztát, majd fordítsuk el a tálat 90 fokba és ismételjük meg. Képezzünk nagyjából 8 hajtást! Hagyjuk a tésztát 30 percig pihenni, majd ismételjük meg újra a hajtogatást!
  5. A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra a sütő típusától függetlenül! Alaposan lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát és vágjuk félbe! Ne aggódjunk, ha a tészta lágy és terül egy kicsit, ez teljesen normális – figyeljünk rá, hogy bőségesen lisztezzük a felületet. A tésztából formázzunk 2 nagy négyzetet, majd formázzunk belőlük kis vekniket. Hagyjuk tovább pihenni őket nagyjából 30 percig!
  6. Ha a tészta pihent, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük őket nagyjából 35-40 perc alatt, míg a ciabatta külseje aranybarna lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni és fogyasszuk magában vagy szendvicsként!

Kedved támadt a kenyérsütéshez? Próbáld ki ezeket is!

Ha tetszett a ciabatta receptje és szívesen készítenél más házi kenyereket is, próbáld ki az alábbi recepteket. Egyszerű kevert tészta, ír szódás kenyér és házi lepények is helyet kaptak a szuper listánkon!

Forrás: GoodFood  Fotó: Getty Images

Ajánlott videó