Így keltheted életre a megszáradt kenyeret

2022. február 19.
A legrosszabb, amit a szikkadt kenyérrel tehetsz, az az, hogy kidobod. Sokkal hasznosabb, ha néhány egyszerű konyhai trükkel visszapuhítod, vagy ha ezzel nem vacakolnál, akkor reszeld vagy daráld le, hogy házi zsemlemorzsaként használhasd.

Csodát lehet tenni a megszikkadt kenyérrel, ha segítségül hívsz egy kis vizet és magas hőfokra állítod a sütőt vagy a mikrót. Elég mindössze néhány perc, és ha ügyes voltál az előkészületek során, illatos, meleg és puha kenyér lesz a jutalmad!

Kenyérszeletek

Kenyérpuhítás hagyományos sütőben

Hiába tűnik úgy, hogy a kenyér végérvényesen megkeményedett, valójában bőven maradt még benne nedvesség, ezért sem kell benedvesíteni az egész szeletet azelőtt, hogy a sütőbe tennéd: elegendő, ha a héját spricceled le egy kis hideg vízzel. Meleg hatására jelentősen javul a megkeményedett kenyér állaga, azt azonban tudnod kell, hogy ez a hatás nem tart ki túl hosszan, ezért érdemes rögtön elfogyasztani az új életre keltett kenyeret, mielőtt visszakeményedik.

Így csináld:

  • Melegítsd elő a sütőt 150 ºC-ra, közben pedig csomagold alufóliába a szeleteket úgy, hogy sehol ne szökhessen ki a nedvesség – hogy biztosra menj, a legjobb egyenként befóliázni őket.
  • Ha ezzel megvagy, tedd a sütőbe, és várj: attól függően, hogy mennyire volt kiszáradva a kenyér, 5-10 perc alatt igazán szerethető állagra tesz majd szert a sütőben.
  • Óvatosan bontsd ki az alufóliát, és teszteld, hogy sikerült a mentőakció. Ha úgy érzed, hogy még nem az igazi, told vissza a kenyeret a sütőbe újabb 5-10 percre, ezúttal fólia nélkül!

Kenyérpuhítás mikrohullámú sütőben

Sok más mellett arra is jó a mikrohullámú sütő, hogy segítsen új életre kelteni a szikkadt kenyeret, hacsak nem szeretnél inkább sütit sütni száraz kenyérből! Tudnod kell viszont, hogy bár a mikróban gyorsabban elkészülhet a kenyér, a hatása nem fog addig tartani, mintha hagyományos sütőben puhítottad volna. 

Így csináld

Egy papírtörlőt kissé nedvesíts be, és csomagold bele szeletenként a megkeményedett kenyeret. 

  • Állítsd közepes erősségűre a mikrót, helyezd el a forgótányéron a bebugyolált kenyérszeleteket, és indítsd be a sütőt.
  • Kezdetben érdemes óvatosabban kísérletezgetni, és 10 másodpercenként ellenőrizni, hol is tart a folyamat, megeshet ugyanis, hogy az első próbálkozás is elég lesz ahhoz, hogy elérd a célod!

Szeletelt kenyér

Ne várd meg, hogy kiszáradjon!

Ha tudod előre, hogy nem fog annyi kenyér fogyni, mint amennyit vettél vagy házilag sütöttél, szeleteld fel, és tedd a mélyhűtőbe a darabokat. Amikor kedvet kapsz egy kis friss kenyérre, közepes hőfokon, hosszabb idő alatt melegítsd fel a szeleteket hagyományos sütőben, majd óvatosan ellenőrizd a puhaságukat, és ha szükségesnek érzed, egy kis időre told még vissza a melegbe!

Persze a kissé megszikkadt kenyér csodás fogások hozzávalójaként is folytathatja a pályafutását, készülhet belőle például kolbászos, extrasajtos bundáskenyér vagy mennyei makrélás saláta maradék kenyérből

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?