A fehér kenyér nem igaz, hogy ellenség – Kifejezetten jót tesz a bélflórának, ha így eszed

2025. február 02.
A kenyér valamilyen formában a legtöbb ember étrendjében szerepel. A dietetikus most elmondta, hogyan ehetjük úgy a kenyeret, hogy az kifejezetten előnyös és egészséges legyen a bélflóránk számára.
Fehér kenyér hatása a bélflórára
  • Nem azon múlik – teljesen –, mennyire egészséges egy kenyér, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből készült.
  • Mit mond a dietetikus, hogyan érdemes ennünk a kenyeret, ha azt akarjuk, hogy jó legyen a bélflóránknak?
  • Örülhetnek a pirítós rajongói, mert ez az egyik lépés, amitől egészségesebb lesz a kenyér!

A kenyér kifejezetten jó hatással lehet a bélflóránk egészségére. Még a fehér kenyér is! A dietetikus szerint ugyanis nem az a döntő szempont a bélflóra egészségét illetően, hogy fehér kenyeret vagy teljes kiőrlésűt eszünk. Sokkal inkább attól válik előnyössé a bélbaktériumoknak, ha előbb lefagyasztjuk, majd pirítva esszük a kenyeret. Carlota Serra dietetikus-tápanyagszakértő azt is elmondta, miért van ez így?

Mit változtat a kenyéren, ha lefagyasztjuk?

„Kifejezetten jót tesz a bélflóránk egészségének, ha a kenyeret lefagyasztjuk, majd pirítás után fogyasztjuk – mutatott rá a szakértő. – Ez azért van, mert a kenyérben található keményítő a fagyasztás miatt átalakul, és sokkal lassabban lesznek csak képesek lebontani az emésztőenzimek.”

Ez nem úgy hangzik elsőre, mintha pozitív hozadéka lenne a fagyasztásnak. Viszont így a keményítő eljut a vastagbélig. Egyrészt nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen gyorsan felszívódó szénhidrátként, másrészt „a bélben található jó baktériumok emésztik meg, és úgynevezett butirátot állítanak elő belőle. Ez a bélflóra számára roppant hasznos anyag.” A folyamat fehér kenyérrel is működik, ám természetesen még jobb, ha teljes értékű gabonából készült kenyeret eszünk így.

Miért jó fagyasztás után még pirítani is a kenyeret?

Nem csak azt árulta el a dietetikus, miért hasznos lefagyasztanunk a kenyeret a bélflóránk egészségéért. Arról is beszélt, hogy a pirítás milyen egészségügyi szempontból előnyös kémiai folyamatokat indít el a kenyérben. „ Amikor megpirítjuk a kenyeret, egy prebiotikus hatású anyag, úgynevezett melanoidin alakul ki benne. Ez antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, de számos más okból is hasznos.”

Tudományosan is igazolták, hogy a fagyasztás, majd pirítás valóban egészségesebbé teszi a kenyeret. Egy 2007-es kutatás szerint – mely a Nature tudományos szaklapban jelent meg –, ha a kenyeret lefagyasztjuk, kisebb eséllyel hízunk el tőle. 31 százalékkal csökken ugyanis a kenyér glikémiás indexe a fagyasztás után. Ha még meg is pirítják, akkor ez a szám 40 százalék.

Fotó: Unsplash