A legfinomabb forralt bor receptje: ezektől a fűszerektől lesz melengető és mesés

2025. november 22.
A forralt bor nem véletlenül a téli időszak kedvenc itala: ha jól készítjük el, mesésen fűszeres, melengető finomság. Mutatjuk, milyen fontos hozzávalók kellenek hozzá – és hogy mi a főzési mód titka.
Forralt bor fazékban naranccsal, fűszerekkel
  • A téli időszak egyik legnépszerűbb itala a forralt bor, ami fűszeres melegséggel forrósít át a hidegben.
  • A jó forralt bor titka elsősorban a fűszerekben rejlik – a fahéj mellett még sok más is kell bele az igazán komplex ízhez.
  • A főzés módjára is oda kell figyelni: ebben is segítünk!

Jönnek a hűvösebb napok, vagyis épp itt az ideje, hogy nekiálljunk otthon az első (vagy második) adag házi forralt bornak! Ha valaki még nem próbálkozott vele, ne aggódjon, szerencsére a forralt bor borzasztóan egyszerűen és gyorsan elkészül – ezzel együtt persze azért van néhány fontos szempont, amire nem árt odafigyelni!

A forralt bor eredete

A forralt bor egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza: ott leginkább korianderrel, ánizzsal vagy borssal fűszerezték a bort, részben azért, hogy az ital rossz minőséget feljavítsák. Ezt a fűszeres bort gyakran hidegen tálalták, télen viszont felforrósították, mert úgy tartották, hogy segít elűzni a téli betegségeket.

A bort régebben azért is forrósították, hogy ezzel tartósítsák és megelőzzék, hogy megsavanyodjon, és arra is hamar rájöttek, hogy mézzel édesítve finomabb lehet az íze.

Ez a melengető, gazdag ízű ital a történelem során végig velünk volt és most is nagyon népszerű a hűvös időszakban – épp ezért szuper ötlet lehet otthon is elkészíteni!

Nő forralt boros bögrét tart, a háttérben zokni és fények

Nő forralt boros bögrét tart, a háttérben zokni és fények

Mitől lesz tökéletes a forralt bor?

A forralt bor első titka maga a bor! Természetesen nem kell a legkiválóbb borból készíteni, de azért fontos, hogy ne válasszunk túlságosan rossz minőségű bort. A legtipikusabb verzió száraz vörösborból készül – válasszunk valamilyen középkategóriás fajtát! De a forralt bor egyébként készülhet fehér borból is: ebben az esetben az ízesítéshez jobban passzol az almás-mézes karakter.

A forralt bor igazi ízét természetesen a fűszerek adják. A fahéj és a szegfűszeg a legtipikusabb, szinte minden receptben előkerülő hozzávalók, de sokkal gazdagabb lesz az ital íze, ha friss gyömbér, narancs és csillagánizs is kerül hozzá! De tehetünk bele egy kevés vaníliát is, és édesíthetjük ízlés szerint!

A harmadik fontos szempont a főzés módja. Itt arra kell figyelni, hogy ne forraljuk fel a keveréket, hiszen úgy elpárolog az alkohol a borból. Inkább főzzük alacsonyabb lángon, de viszonylag hosszú ideig, hogy az aromák kellőképpen ki tudjanak olvadni. 

A legfinomabb forralt bor receptje

Hozzávalók:

  • 750 ml száraz vörösbor 
  • 2 rúd fahéj
  • 1-2 darabka friss gyömbér
  • 2 darab csillagánizs
  • 8 db szegfűszeg
  • 200 ml frissen facsart narancslé
  • 1 narancs héja
  • 2 ek. frissen facsart citromlé
  • 1,5 ek. cukor (opcionális)
  • 1-2 szem aszalt szilva (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót tegyük fel egy nagy lábasba melegíteni – kis vagy közepes lángon.
  2. Melegítsük a keverékünket, amíg illatozni nem kezd, de ha a bor már gyöngyözik, kapcsoljuk le, nem szabad hagyni, hogy felforrjon.
  3. Tálalás előtt szűrjük le a fűszereket, ízlés szerint kínálhatjuk frissen felszeletelt narancskarikákkal is!

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó