Ez a tökéletes forralt bor titka

2022. november 12.
Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a forralt bor nem arra való, hogy elhasználjuk azokat a vörösborokat, amiket egyébként nem találtunk finomnak. Ne sajnáljuk a telt, gyümölcsös és karakteres bort a forralt borból sem, ha jót akarunk. Mutatjuk, melyek a legjobb borfajták az ősz és tél kedvenc italához.

Miért várnánk a karácsonyi vásárokig a forralt borozással?! Már elég hideg van hozzá esténként – különösen a szabadban, de a fűtés lecsavarásával alapvetően a lakásunkban is –, hogy elkezdjünk kísérletezni, idén melyik bortípusból, milyen fűszerekkel lesz legjobb a forralt bor, hogy felmelegítse didergő kezünket a meleg csésze.

tokeletes-forralt-bor

Nincs semmi kőbe vésve a forralt borral kapcsolatban, ám vannak olyan aranyigazságok, melyek mindig érvényesek lesznek a készítésére. 

  1. Kerüljön bele szegfűszeg, mivel ettől lesz forraltbor-illata és -íze. Emellé kerülhet fahéj, némi cukor, narancs- vagy citromkarika.
  2. Lassan főzzük, közben pedig kóstoljunk és figyeljünk, hogy rendben van-e az egyensúly.
  3. Soha ne kerüljön tényelgesen forrásba a bor, hacsak nem az a célunk, hogy az alkoholt kifőzzük belőle. Pont elég, ha a hőmérséklete pont az alatt marad, amikor elkezdene gyöngyözni. Ezért is kell folyamatosan figyelni.
  4. Hagyjunk időt a fűszereknek és gyümölcsöknek, hogy átadják az ízüket a bornak, még legalább tíz percet főzzük, miután már felforrósodott a bor. Ám az se jó, ha túl sokáig főzzük, és nem csak azért, mert megvárakoztatjuk a vendégeket. Ne hagyjuk állni és kihűlni, inkább többször főzzünk kisebb adagot, mint egyszer egy nagyot.

Hozzávalók:

(5-6 adaghoz)

  • egy üveg vörösbor
  • 3 szegfűszeg
  • 2 rövidebb fahéjrúd
  • egy fél citrusféle felkarikázva
  • 2 púpos teáskanál cukor
  • 50 ml narancslé
  • 40 ml brandy

Milyen borból készítsük?

Talán a legnehezebb kérdés, hogy milyen bor legyen a forralt borunk alapja. Erre azt mondhatjuk, minél jobb, annál finomabb lesz a végeredmény. Természetesen vannak olyan vörösborfajták, amik különösen jók a forralt borhoz.

  • Merlot – ez a borfajta fűszerességével tökéletes a forralt bor készítéséhez, különleges aromát ad fekete ribizlis-szedres aromájával az italhoz. 
  • Tempranillo – könnyű, de gazdag spanyol fajta, epres, szilvás jegyekkel, így a gyümölcsösebb forralt bort kedvelőknek ajánlott.
  • Shiraz – a bogyós gyümölcsöket idéző aromája mellett a bors pikáns ízjegyeit fedezhetjük fel ezen a borfajtán, amitől kerek és gazdag forralt bor készülhet belőle. 

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!