Mit tud a fahéj, mint szépségfűszer?

2023. november 23.
A fahéj igazi téli kedvenc, és nem csak a konyhában: illata egy szempillantás alatt adventi hangulatot teremt a lakásban, őrölt formában vagy olajként a bőrünkre hat jótékonyan, a színe pedig a sminkünkhöz adhat inspirációt.
fahej-szepsegfuszer

A fahéj illata melengető, otthonos érzést kelt, és még ennél is többet tud: jót tesz kimerültség, lehangoltság esetén. „A fahéj olaja melegséget ad testnek és léleknek – részletezi legújabb Marie Claire lapszámunk egyik szépséganyagában Molnár Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta. – Feszültség, félelmek, az érzelmek kifejezésének nehézsége esetén is ajánljuk a párologtatását. A kéregből készült olaj a bőrön használva a vérkeringésre hat, melegít és serkent, emiatt narancsbőr elleni és izomfájdalmakra való készítményekben, melengető hatású tusfürdőkben összetevői között is felbukkan. A fahéj leveléből kinyert olajat fertőzésekre, reumás fájdalmakra javasolják. Fontos azonban, hogy használata előtt bőrpróbát kell végezni, és nem ajánlott nagy mennyiségben vagy töményen alkalmazni, mert irritálhat.”

Aktuális szépségkedvencek

Scrub with Nutmeg and Cinnamon szerecsendió-fahéj testradír Hagi Cosmetics, 6490 Ft
Tea with Cinnamon krémes folyékony szappan Ziaja, 1290 Ft
Antiwater Thalasso Scrub testradír Collistar, 21 490 Ft
Hydrating Milky-Peel bőrradír fahéjkivonattal Pixi, 11 790 Ft
Megújító testradír fahéjjal és mézzel Organic Shop, 1599 Ft

A teljes termékajánlót keresd a friss Marie Claire-ben!

fahej-szepsegfuszer

Mi mindenre jó még a fahéj?

A valódi fahéj szépítő és fiatalító hatására a távol-keleti nők már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, ezért nemcsak izgalmas receptekben, hanem a szépségápolásban is lelkesen használják. Kedvelt összetevője a kozmetikumoknak, mert fertőtlenítő és élénkítő hatású, felmelegíti és tonizálja a kezelt területeket. A hagyományos kínai gyógyászatban és az ájurvédikus kezelések során is gyakran találkozhatsz fahéjjal szépítő-gyógyító hatásai miatt, amit leginkább a benne rejlő antioxidánsoknak köszönhet.

Kedvezően hat az emésztőrendszer működésére, nagy segítséget nyújt gyomorrontás és bélfertőzések esetén. Megfázás esetén is jó szolgálatot tehet gyulladáscsökkentő hatása miatt. Zsírégető fűszerként tartják számon, azt azonban tudni kell, hogy a fahéj (és a fahéjvíz) önmagában nem oldja meg a súlyproblémákat. Ha viszont odafigyelsz az étkezésedre és rendszeresen szánsz időt a mozgásra is, segíthet abban, hogy hamarabb megmutatkozzon a kitartásod eredménye.

Ha többet olvasnál a fahéjról, és egy szuper fahéjvízreceptről, kattints ide!

Fotó: Getty Images