Tényleg fogyaszt a gyömbér?

2021. január 29.
A gyömbér ezerarcú fűszer. Nemcsak az ételkészítésben, de a wellnessiparban és a természetgyógyászatban is előszeretettel használják. Azzal kapcsolatban azonban, amit a reklámok előszeretettel állítanak a gyömbér fogyást elősegítő hatásáról, a tudomány és a szakemberek szerint nem árt szkeptikusnak lennünk.

Világszerte ismerik és használják a gyömbért fűszerként és a természetgyógyászatban évezredek óta. Számos egészségügyi jótékony hatása, amelyet a tudomány is alátámasztott már: erőteljes antioxidáns, csökkenti az émelygést, hányingert, frissítő, energetizáló hatású. És vannak olyan tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy a fogyást is segítheti. 

gyomber-fogyas-testsuly

A gyömbér egészségügyi előnyei a növény két fő bioaktív hatóanyagának köszönhetők. A gingerol a friss gyömbérben található, míg a shogaol a szárított vagy hőkezelt változatban. „Fontos megjegyeznünk, hogy míg egy pár klinikai vizsgálat arra utal ugyan, hogy a gyömbérnek van némi hatása a testsúlyra, nem képes csodás súlycsökkentésre” – mondta dr. Karli Burridge belgyógyász, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek a kutatásoknak a többsége egyelőre csupán állatkísérlet volt. Az emberekkel végzett tanulmányok egyelőre olyan kis mintán történtek, hogy nem lehet belőlük releváns következtetést levonni a társadalom egészére. Nem alaptalanok azonban ezek az elméletek sem, hiszen a gyömbér valóban hatással van az anyagcserére és a szív- és érrendszer működésére. 

Csökkenti az étvágyat

Egy 2012-es tanulmányban 10 férfinak 2 gramm szárított gyömbért adtak forró vízben feloldva, rögtön reggeli után. A beszámolók szerint a kutatásban részt vevők még hosszú idővel a gyömbéres ital elfogyasztása után is teltségérzetről számoltak be. A tudósok emellett azt is megfigyelték, hogy a kutatási alanyok 43 kalóriával többet égettek el, ha étkezés után megitták a meleg vízben feloldott gyömbért, mint amikor nem kaptak ilyen italt.

Olvastad már?

A vizsgálatot természetesen kellő távolságból kell szemlélnünk, hiszen kis mintán végezték, és nem egy hosszú távú, követéses kutatásról van szó, ám az eredményein érdemes elgondolkodni. Dr. Marie-Pierre St-Onge, a Columbia Egyetem táplálkozástudományi kutatója, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a felsorolt hatások miatt a gyömbér befolyásolhatja az ember súlyát, ám azt is kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy cukormentes gyömbéres italról van szó. 

Segítheti a zsírégetést

Dél-Koreában végezték nyolcvan túlsúlyos személy bevonásával azt a kisebb kutatást, amelyben az egyik csoportnak párolt gyömbér alkoholos kivonatát adták (így sokkal töményebb a gyömbér shogaoltartalma, mint a hagyományos formában), a másik csoportnak pedig placebót, hogy megnézzék, segíti-e a gyömbér a testzsír csökkentését. Mindkét csoportba tartozók ugyanazt az étrendet követték, a gyömbérkivonatot szedő csoport azonban több zsírt vesztett, mint a kontrollcsoport. Ez szintén arra utal, hogy a gyömbér hatással lehet a súlycsökkenésre. 

Nem csak előnye van

A gyömbér kétségtelenül jó hatással van a szervezetünkre, egészen addig, míg nem vagyunk allergiásak rá. Ezenkívül azért sem árt az óvatosság, ha a fogyás a célunk, mivel a tudományos kutatások azt sem tisztázták egyelőre, a gyömbérnek mely formája hatásos igazán az emberek számára: a savanyított, szárított vagy a nyers gyömbér járul hozzá leginkább a céljaink eléréséhez. Bár a kutatások eddig azt mutatják, hogy csupán csekély mértékben járul hozzá a fogyáshoz a növény, ám az is tény, hogy minden apróság számít, ha az egészségesebb élet a cél. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!