Így lesz tökéletes a hagyományos kocsonya – Recept és történet!

2025. november 30.
A remegős, kollagénes házi kocsonya tápláló és különleges retró kedvenc, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a hagyományos kocsonya!
Hagyományos kocsonya üvegtálakban
  • A téli időszak egyik szinte kötelező eleme a magyar konyhában a kocsonya, ez a különleges állagú „szilárd húsleves”.
  • Ez az étel hagyományosan sertéshúsból készül, és a kiolvadó kollagén adja meg a jellegzetes, remegős állagot.
  • A kocsonyát otthon is egyszerűen elkészíthetjük és mindenképpen érdemes is megpróbálkoznunk vele: hidegen, egy kevés citrommal isteni fogás lesz!

A kocsonya megosztó étel: egyesek meg sem akarják kóstolni, míg mások tiszta szívből imádják. A magyar konyha jellegzetes fogása tulajdonképpen egy zsíros sertésrészekből készülő húsleves, ami a magas kollagéntartalmának köszönhetően hidegben szilárdra dermed. És olyan finom, hogy még Stanley Tuccit is levette a lábáról!

Az elkészítése otthon sem bonyolult és egyedül annyi pepecselést igényel, hogy a végén sok külön tányérba kell majd kiszednünk a dermedésre váró levet. A jó kocsonya titka, hogy sok jó minőségű húst használjunk hozzá – ez garantáltan nem vegetáriánusoknak készülő finomság, de cserébe egy tápláló és nagyon finom klasszikus fogás!

Franciaországtól Miskolcig: a kocsonya története

Akármennyire is szeretnénk, a kocsonya sajnos nem magyar találmány. Az első fennmaradt recept állítólag egy 1395-ös francia szakácskönyvben szerepel, de bizonyos gasztrotörténeti kutatások szerint már az ókori rómaiak is készítették. Annyi biztos, hogy a kocsonya Európa több részében is ismert, és sokáig leginkább praktikus okokból készítették, hiszen hűtési lehetőség nélkül jóval nehezebb volt az ételek frissen tartása.

A kocsonyával kapcsolatos első hazai írásos emlék 1544-ből származik. Jellegzetesen disznóvágások után készítették a sertés olyan fel nem használt részeiből, mint a körmök, a fül vagy a farok. És hogy miért olyan híres a miskolci kocsonya?

A legismertebb legenda szerint a XIX. században egy miskolci vendéglőben véletlenül egy béka ragadt a hideg pincében őrzött kocsonyába. A pincér ezt nem vette észre és a (pislogó) állattal együtt tálalta fel a vendégnek az ételt. A legenda nyomán Miskolc még ma is rendszeresen szervez kocsonyafesztivált.

Most pedig nézzük meg, hogyan lehet a legtökéletesebben elkészíteni ezt a különleges receptet!

Hagyományos kocsonya tányéron

A tökéletes kocsonya tiszta és remegős!

Hagyományos kocsonya receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg kocsonyahús (sertésköröm, sertésfül, sertésfarok)
  • 300 gramm sertésbőr
  • 500 gramm csülök
  • 500 gramm füstölt tarja
  • 3 fej hagyma
  • 1,5 fej fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • só és bors
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3-4 db chilipaprika

Elkészítés:

  1. A húsokat vágjuk fel nagyjából egyforma, viszonylag nagy darabokra, majd alaposan mossuk át, tisztítsuk meg, és tegyük fel főni annyi vízben, hogy éppen ellepje – fazéktól függően 4-5 liter. A habot itt is érdemes leszedegetni róla, de nem kell olyan alaposnak lennünk, mint a húslevesnél.
  2. Ha leszedtük a habot, tegyük bele az egész hagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd közepes lángon főzzük két órán keresztül! A levet szükség szerint pótoljuk, hogy a csontok és a hús mindig alatta legyenek!
  3. Ezek után tegyük bele a répákat és a chilit is, majd hagyjuk főni további 3 órán keresztül. 
  4. Nagyjából öt-hat óra főzés után szedjük ki a húst és a répát a levesből, a levet alaposan szűrjük át pelenkán keresztül!
  5. A húsokat egyenletesen helyezzük el tányérokban, ízlés szerint kihagyva a cupákosabb, bőrösebb részeket, majd adjunk hozzá répát és merjük le az átszűrt levet úgy, hogy ellepje a húst. Ha túl sok a zsír a levesen, kicsit leszedhetünk belőle, míg megköt a kocsonya.
  6. A kocsonya hűtőben 2-3 óra alatt megdermed – hidegen, friss citrommal meglocsolva fogyasszuk!

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó