- Az enyhén fanyar, friss, mégis édeskés narancslekvár az egyik legkülönlegesebb az eltett gyümölcsök között, ami rengeteg ünnepi fogáshoz passzol.
- A házi narancslekvár ráadásul gasztroajándéknak is tökéletes!
- Mutatjuk, hogyan csináld, hogy biztosan tökéletesen eltaláld az ízeket!
Ha idén szeretnél egy különleges kiegészítőt a süteményeidhez vagy akár a sült húsokhoz, készíts házi narancslekvárt! Ez a lekvár egyszerre friss, édes és kicsit fanyar, amivel szuperül ki tud egyensúlyozni rengeteg különböző fogást.
Egy szép üvegcsébe töltve, kézzel írt címkével feldíszítve ráadásul szuperkedves és figyelmes házi készítésű gasztroajándék lehet az ismerőseinknek karácsonyra. Jó megoldás, ha nagyobb társaságot kell megajándékoznunk, vagy ha kacatok helyett inkább ehető finomságokkal kedveskednénk a barátoknak.
Milyen narancsból készüljön a narancslekvárunk?
Szerencsére nem kell nagyon válogatnunk, ha narancslekvárt készítenénk: szinte bármilyen narancsból elkészíthetjük, de egyesek szerint a legjobb, ha jó minőségű, sevillai narancsot választunk hozzá, ami enyhén fanyar és frissítően savas.
Fontos szempont, hogy mennyire keserűen szeretjük a lekvárunkat. Itt érdemes vigyázni, a megoldás ugyanis nem az, ha még több cukorral kompenzálunk. Ha szeretnénk kevésbé kesernyés ízvilágot, távolítsuk el a vastag, fehér részeket a gyümölcsről és főzzük ki alaposan a narancshéjakat is.
A cukor mennyiségét természetesen magunk szabályozhatjuk, de jó, ha nem édesítjük túl a lekvárunkat, hiszen úgy elveszne a narancs frissessége.
Az alábbi recept egy nagyobb üvegre elég: annak megfelelően növeljük a hozzávalók mennyiségét, hogy mennyi lekvárt szeretnénk készíteni.
A tökéletes narancslekvár receptje
Hozzávalók:
(1 500 grammos üveghez)
- 2 közepes narancs
- 2 csésze kristálycukor
- 1/2 citrom leve
- 1 csipet fahéj

Elkészítés:
- Egy hámozó segítségével távolítsunk el egy vékony réteget a narancshéjakról! Egy éles kés segítségével vágjunk vékony csíkokat belőle (kb. gyufa nagyságúakat).
- Hámozzuk meg a narancsokat, majd egy kés segítségével távolítsuk el a nagyobb fehér részeket a gyümölcsökből! Vágjuk fel szeletekre a narancsot úgy, hogy tényleg csak a gyümölcshússal dolgozzunk!
- Egy közepes lábasba tegyünk fel két csésze vizet forrni magas hő felett! Amikor a víz forr, adjuk hozzá a felvágott narancshéjakat, majd közepes hő felett forraljuk 10 percen keresztül. Szűrjük le a vizet, majd adjunk újabb 2 csésze vizet a lábasba (az előkészített narancshéjat is hagyjuk benne) és kezdjük el újra forralni az egészet! Még kétszer ismételjük meg a műveletet!
- Miután utoljára is leszűrtük a vizet, adjuk a narancshéjakhoz a narancsokat is, majd szórjuk rá a cukrot és locsoljuk rá egy fél citrom levét! Adjunk hozzá még két csésze vizet, majd kezdjük el forralni a keveréket! Vegyük le a lángot és hagyjuk rotyogni a lekvárunkat!
- Főzzük az egészet 40 percig, 3-5 percenként kevergetve! 40 perc után a lekvárunk ideális esetben sűrűbb, de hűlés közben tovább sűrűsödik majd.
- Ha szeretnénk kicsit megbolondítani és még ünnepibbre hangolni a narancslekvárt, adjunk hozzá egy kevés fahéjat is! Ha kész, töltsük egy üvegcsébe és hagyjuk teljesen kihűlni!
- Töltsük kekszekbe, kínáljuk sült húsok mellé vagy élvezzük csak úgy magában!
Forrás: MonPetitFour Fotó: Unsplash