Így készíts lekvárt a sütőben vagy kenyérsütő gépben – Egyszerűbb, mint gondolnád!

2021. augusztus 15.
Lekvár nemcsak a tűzhelyen, fazékban készülhet, hanem sütőben és kenyérsütő gépben is! Mutatjuk, hogy fejleszd tökélyre ezt a befőzési módszert.

A sütőben készülhet lekvár almából, kevésbé ismert birsalmából, sárgabarackból, őszibarackból, szilvából, körtéből, áfonyából, ribizliből, meggyből és a többi bogyós gyümölcsből is. A lényeg, hogy előmelegített sütőbe kerüljenek a tepsin elegyengetett gyümölcsök, a hozzájuk illő fűszerek társaságában. Néhány gasztroguru rumot és egy kis vajat is ajánl, hogy a befőzés végeredménye még zamatosabb legyen.

Így készíts lekvárt a sütőben vagy kenyérsütő gépben

A sütőben készült lekvár nagy előnye, hogy nem kell a tűzhely mellett álldogálva, folyamatosan kevergetni, elég időnként rápillantani a gyümölcsökre, ellenőrizve, hogy mennyire puhultak meg – igaz, szemmel is látható, ha elkészült, ugyanis lekvár sűrűségűvé változnak. Ekkor lekapcsolhatjuk a sütőt, és sterilizált üvegekbe tölthetjük a lekvárt, akár a klasszikus befőzés végén. A sütőben készült lekvárhoz kevesebb cukor hozzáadása is elegendő, és rövidebb idő alatt éri el azt a sűrű lekvárállagot, amire főzés esetén órákat kell várni.

Ha szeretnél gyümölcsöket eltenni télre, akkor érdemes a piacon, és nem a hipermarketekben vásárolni, mert az őstermelőknél nagyobb valószínűséggel kaphatsz vegyszermentes, kifejezetten biotermelésből származó terményeket. Márpedig ha valamiért érdemes belevágni a kalandba, amit a befőzés jelent, az a minél természetesebb, minél egészségesebb vitaminforrás megőrzése a hidegebb hónapokra.

Az alapanyagok kiválasztására fordítsd különös gondot: érett, de nem túlérett gyümölcsökkel dolgozz, mert a túlságosan puha gyümölcs pektinszintje már csökkent, így nem fog összeállni úgy, ahogy kellene. Elég pár darab túlságosan érett vagy erjedt, romlott darab több órás munkádat teheti tönkre! Ha te szeded a befőznivalót, ügyelj arra, hogy mindig száraz időben szüretelj, és a gyümölcsöt mindig csak a lekvárfőzés előtt mosd meg! 

Így tedd a tepsire vagy a kenyérsütőbe a gyümölcsöket:

  • Sárga- vagy őszibarack: kimagozva és félbevágva
  • Alma: hámozva, kimagozva, meggy nagyságú darabokra vágva – gazdagíthatod mazsolával, fahéjjal, és hogy ne száradjon ki készítés közben, egy kis rumot, illetve darabokra vágott vajat is érdemes tenni hozzá
  • Meggy: gondosan megmosvam és ezzel a zseniális módszerrel kimagozva
  • Bogyós gyümölcsök: alaposan megmosvam és egyenletesen szétterítve
  • Szilva: kimagozva és félbe vágva, pici fahéjjal megszórva, így szilvalekváros sütikbe is szuper lesz
  • Körte: meghámozva, kimagozva, apró darabokra vágva – csepegtess rá citromlevet, hogy ne változzon meg a színe, az ízélmény fokozásáért pedig jöhet hozzá egy kis fahéj vagy egy csipetnyi gyömbér. Hogy ne száradjon ki, egy kis fehérborral is meglocsolhatod!

 

Így készíts lekvárt a sütőben vagy kenyérsütő gépben

Vegyes baracklekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 500 g őszibarack 
  • 500 g sárgabarack
  • 300 g cukor
  • ½ citrom leve

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk, majd megszárítgatjuk a barackokat, és kimagozzuk.
  2. Nagyobb darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük a gyümölcsöket. Hozzáadjuk a cukrot, rácsorgatjuk a citrom levét, és gondosan összeforgatjuk a hozzávalókat. 
  3. Egy sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen eloszlatjuk a gyümölcsöt, majd a 200° C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és hagyjuk, hogy lekvárrá alakuljon, amihez körülbelül másfél órára lesz szükség.
  4. Körülbelül 30 percenként érdemes átkeverni, ha pedig elkészült, még forrón sterilizált üvegekbe kanalazni. Szorosan rázárjuk a tetejét, majd fejjel lefelé fordítva meleg helyen (például paplanba bugyolálva) hagyjuk kihűlni.
  5. Száraz, hűvös helyen 1 évig őrzi meg a minőségét.

Lekvár a kenyérsütőből

Ha kenyérsütő géppel fogunk bele a lekvárkészítésbe, a gépen található lekvárfőző programot kell működésbe hozni, a megfelelő előkészületek után. A gyümölcsöt ehhez a befőzési módszerhez is alaposan megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk, majd ledaráljuk. Ehhez hozzáadjuk a boltokban kapható lekvárzselésítőt (vehetünk 2:1 vagy 3:1 arányút is), majd a kenyérsütő tartályába öntjük, és elindítjuk a programot. 20-30 perc után hozzáadjuk a cukrot. Ha elkészült a lekvár, még forrón sterilizált üvegekbe kanalazzuk, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk száraz dunsztban (meleg helyen) kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?