Hétköznapi baktériumaink – jobb félni, mint megijedni

2018. július 09.
Bár az előző generációhoz képest jelentősen javult mindennapi higiéniánk, mégis el kell fogadnunk a tényt, hogy akármerre is járunk, folyamatosan bacik „célkeresztjében” éldegélünk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy zárt burokban kell leélnünk az életünket, hiszen számos tanulmány tárgyalja, hogy a teljesen sterilizált környezet nem feltétlenül legjobb megoldás. Az immunrendszernek bizony szüksége van baktériumokra, hogy megerősödjön és felkészülhessen a folyamatos, hatékony védekezésre. Ennek ellenére jó, ha óvatosan bánunk néhány, különösen kockázatos tárggyal vagy felülettel, hiszen a kórokozók megállás nélkül lesben állnak, és némelyikük képes pillanatok alatt ledönteni minket a lábunkról.

De melyek ezek a kockázatos tárgyak?

A Zewa laboratóriumi vizsgálattal* határozta meg a leginkább szennyezett hétköznapi tárgyak toplistáját. Az eredmény egyáltalán nem meglepő:

  1. Mosogatószivacs
  2. Törülköző
  3. Konyharuha
  4. Fülhallgató
  5. Bevásárlókosár
  6. Kulcs
  7. Billentyűzet
  8. Egér
  9. Kapaszkodó
  10. Mobiltelefon

És vajon mi található rajtuk?

Elsősorban az emberi bőrről odakerült baktériumok (például különböző Staphylococcusok és a Micrococcusok), valamint a levegőből vagy porból származó társaik (például Bacillusok) baktériumok találhatók meg. Ahogy a lista dobogósaiból is látszik, fokozott veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha), amelyeken így a mikróbák szaporodni is képesek.

Védekezni egyszerű, csak ügyelnünk kell arra, hogy mindig legyen kéznél a megfelelő eszköz a baktériumok ellen. Ebben lehetnek segítségünkre a Zewa Classic és Protect kéz– és arctörlő kendők, amelyek antibakteriális változatban is kaphatóak.

Ezek a tisztító kendők hasznos és elengedhetetlen társai az édesanyáknak, a tömegközlekedőknek, a napjaikat munkahelyi közegben töltőknek, illetve mindenkinek, aki tisztább, higiénikusabb módon szeretne élni.

A különleges összetételű kendők a használat után nem hagynak ragadós érzést a bőrön. A kiváló Zewa-minőségnek köszönhetően a lapok erősek, mégis gyengédek és puhák a bőrhöz. Így nyújtanak frissítő és tiszta érzést útközben, például munkába menet, vagy akár a játszótéren. Használhatók kezekre, karokra, arcra vagy nyakra, amikor csak szükség van rá. A visszazárható csomagolásnak köszönhetően a Zewa törlőkendőket bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük, anélkül, hogy az optimálisan nedvesített kendők kiszáradnának.

Ugye te sem gondoltad, hogy egy átlagos hétköznapon mennyi veszély leselkedik rád?

Annak ellenére, hogy egy kis baci hozzájárulhat az immunrendszer megerősítéséhez és fenntartásához, jobb időben szembeszállni a kórokozókkal.  Éppen ezért mindig legyen veled is a Zewa nedves törlőkendőiből, hogy gond és aggodalom nélkül telhessen a nyár minden pillanata!

* A vizsgálatról
A megvizsgált tárgyakat felület bakterológiai vizsgálat alatt analizálták (nem akkreditált vizsgálat). A laboratóriumban a minták kezelése fertőtlenített felületeken, gumikesztyűben történt, így a laboratóriumi szennyezésük kizárható. Az alkalmazott vizsgálati módszer kizárólag 37°C-on növekedő, mérsékelten tápanyagigényes kórokozó/kommenzalista baktériumok és gombák, valamint magas tápanyagtűrésű környezeti baktériumok és gombák kimutatására alkalmas.

Promóció