A férfi arcápolás ábécéje

2017. december 18.
Bár sokan úgy gondolják, az arcápolás női dolognak számít, a férfiaknál is ugyanolyan fontos a bőr védelme: az ő bőrük ugyanúgy kiszárad a téli időszakban, ugyanúgy veszít a rugalmasságából az idő előrehaladtával, sőt, a rendszeres borotválkozás miatt különleges odafigyelésre és ápolásra is szükség lehet. Hogy mire kell odafigyelni, és mit kell tenni az ápolt arcbőrért, arról Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője számolt be.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Rendszeres tisztítás, radírozás

Akárcsak a nők arcbőre, a férfiaké is ugyanúgy szennyeződik, a pórusok ugyanúgy megtelhetnek, így nekik is rendszeresen szükségük van tisztításra. A reggeli és esti arcmosás vízzel nem elég, ahhoz, hogy a bőr megtisztuljon, megújuljon, a legjobb megoldás az arcradírozás vagy az arc átmosása speciális szappannal. Léteznek már kifejezetten férfiak számára készített termékek, bőrtípustól függően választható arcradír, tonik és arclemosó szappan. Fontos, hogy az arcradírt körkörös mozdulatokkal vigyék fel az arcra, a szem környékét kihagyva, majd azt alaposan, bő vízzel kell leöblíteni.

„Noha a férfiak bőre kicsit vastagabb és általában több faggyú- és verejtékmirigyet tartalmaz, mint a nőké, nem is beszélve a szőrtüszők számáról, az alapvető bőrápolási feladatok lényegében nem különböznek. Fontos itt is figyelembe venni a bőr típusát, és annak megfelelő kozmetikumokat választani. Arcmosás legyen naponta és fizikai aktivitást követően is. Lehetőleg kerüljük a hagyományos, detergenseket tartalmazó szappanok használatát, mert azok irritálják a bőrt. A víz legyen langyos, és ne forró. Az arcradír hasznos, mert eltávolítja az elhalt hámsejteket, de nem kell naponta végezni, elég hetente egyszer. Aki rendszeresen borotválkozik, ott a borotva pengéje ugyanezt teszi. Száraz bőr esetén érdemes naponta nem zsíros hidratáló krémet használni, illetve rendszeresen gondoskodni a napfény elleni védelemről” – javasolja a szakember.

Borotválkozás utáni ápolás

A férfiak arcbőre a borotválkozásnak is ki van téve, ami komoly problémákat is okozhat, ha az ember nem tartja be az alapvető szabályokat. Ahhoz, hogy a borotvától ne pirosodjon ki a bőr, és ne jelenjenek meg látványos bőrhibák, alaposan be kell nedvesíteni a felületet, hogy a szőrszálak megpuhuljanak. „Kiemelten fontos a higiénia! Kizárólag tiszta, fertőtlenített borotvával és megfelelő, erre a célra kifejlesztett borotvahabbal vagy géllel érdemes szőrteleníteni az arcot. A bőrünkre nem csak előtte is közben, de utána is figyelmet kell fordítani, ami azt jelenti, hogy ajánlott arcszesz vagy after shave használata. Ezek a termékek fertőtlenítik és tisztítják a bőrt, ráadásul az illatuk is kellemes.

Borotválkozásnál érdemes több pengéjű borotvát használni, amit 5-6 alkalom után javasolt cserélni. A borotválkozás iránya a szőr növekedési irányával azonos legyen, és minden lehúzásnál öblítsük le a pengéket. Borotválkozás után a legjobb hidratálót tartalmazó tonikkal bekenni, fertőtleníteni a bőrt.

Kozmetikai kezelések

Az otthoni arcápolás mellett a férfiak is eljárhatnak kozmetikai kezelésre, vannak kifejezetten férfiak számára kialakított szalonok. A jó megjelenés, az ápolt külső a férfiak számára is nagyon fontos, melyben a szakképzett, profi kozmetikus keze elengedhetetlen szerepet játszik. A férfiak általában akut bőrproblémával, gyulladt aknékkal fordulnak kozmetikushoz, leggyakrabban serdülő korukban, de az irritációknak kitett bőrnek később is szüksége van ápolásra.

Kezelések az orvos-esztétikában

Férfiak számára is ugyanazok az orvos-esztétikai kezelések jönnek szóba, mint a hölgyek esetén. „Dinamikus ráncok kezelésére a botox jön szóba, volumenhiány pótlására és a statikus ráncok kezelésére pedig a hialuronsavas töltés. A bőr feszesítésére, megújítására pedig a frakcionált lézeres rejuvenáció, fókuszált ultrahangos arc-lift vagy felszívódó szálak behelyezése a legjobb eljárás. Ezen kívül számos megoldás létezik, ezért ha valaki fiatalosabb megjelenést szeretne, mindenképpen érdemes esztétikai orvost felkeresni” – mondja Dr. Széchenyi Kornél.