ÖKO: kezdőlépések a zero waste higiéniához és szépségápoláshoz

2018. január 09.
Reményeink szerint 2018 a tudatosság éve is lesz. Ennek pedig kihagyhatatlan lépcsőfoka, ha körülnézünk egy kicsit a közvetlen környezetünkben is. A piacra egyre markánsabban kezdenek betörni a zero waste szépségápolási és intim higiéniai termékek, ami remekül mutatja, hogy egyre szélesebb rétegek érdeklődnek a természetközelibb megoldások iránt. Az elsőre akár meghökkentőnek is tűnő alternatíváknak érdemes esélyt adnunk, mert hosszú távon nem csak a környezet, de a pénztárcánk jó barátja is lehet a menstruációs kehely vagy a többször használatos, sminklemosó pamacs.
Fotó: Unsplash

0. lépés: Önismeret és rendszerezés a fókuszban

A kezdőlépések kezdőlépéséhez nem kell semmi más, csak egy szabad óra, amikor átnézzük az otthoni termékeinket. Miből mennyi van, melyiket szeretjük, melyiket nem vásárolnánk újra stb. Érdemes legelőször megszabadulni a be nem vált, vagy már lejárt termékektől (ezzel helyet is felszabadíthatunk), illetve számon tartani, ha valamiből több is van a háztartásban. Utóbbiakból ne vásároljunk rögtön új, természetbarát alternatívát is, hiszen azzal csak tovább halmoznánk a készletünket. Először használjuk el, vagy ajándékozzuk el a már meglevő szépségápolási cikkeket.

Ha megvagyunk a leltárazással, kirajzolódik, melyek azok a termékek, amelyekből rendszerint „túlvásároljuk” magunkat és melyek azok, amik örök kedvenceink, és melyek azok, amikre nincs is szükségünk, esetleg megszokásból vásároljuk már csak őket. Egy átgondolt leltárazás után a következő vásárlás alkalmával már nem fogunk olyan könnyen elcsábulni a boltok polcai között bolyongva.

Fotó: Profimédia

Csomagolás, okosan

A bolti nejlonzacskókat 2018-ban már bátran visszautasíthatjuk, de arra talán kevesebben gondolnak, hogy a tartóeszközökből is létezik természetbarát alternatíva. A Lush üzletbe például az ott vásárolt termékek tégelyeit vissza lehet vinni, de eggyel tudatosabb lépés, ha kifejezetten naked alternatívát választunk, amelyekhez eleve csomagolásmentesen juthatunk hozzá.

Ha mégis van egy-egy favorit termékünk, ami csomagolásban érkezik hozzánk, érdemes elgondolkozni a csomagolás újrahasznosításán is. A kisebb fém vagy üveg, krémes dobozokban például remekül tárolhatunk apróságokat, úgy mint gyöngyöket, kapcsokat vagy fülbevalókat is akár. De a házi készítésű szépségápolási kencék is helyet kaphatnak bennük egy alapos fertőtlenítés után.

Tippek: A Lush naked termékei mellett a hazai szappanmanufaktúrák kínálatában is megtaláljuk a környezetbarát és csomagolásmentes alternatívákat: Olivia NaturalPhi kozmetikumManu szappan.

Fotó: Unsplash

Sminklemosás hulladék nélkül

A legtöbb háztartásban komoly mennyiségű szemetet termelhetnek a vattakorongok anélkül, hogy ezt realizálnák. Talán napi lebontásban nem is látszik, hogy mekkora az ökolábnyoma a sminklemosó pamacsoknak, viszont egy zöldebb szépségrutin kialakításában nagy segítségünkre lehetnek az eldobható korongok helyettesítésére szolgáló textilalternatívák.

Ma már sok helyen beszerezhetjük a dizájnos textilkorongokat, de akár magunk is megvarrhatjuk őket otthon, így még egy remek szabadidős tevékenység is válhat az átállásból. Ha pedig nem szeretnénk sok időt tölteni a varrással, akkor is van jó hírünk: ugyanolyan jó, és hosszú szolgálatot tehet, ha extrapuha konyhai kendőt vágunk fel kis négyzetekre. Ha valaki a higiénia miatt aggódna, egyáltalán nem kerül több időnkbe a textil párnácskák tisztán tartása, mint amennyi időt a vattakorongok beszerzésével töltenénk. Használat után csak öblítsük el őket langyos vízzel, majd a következő adag mosáshoz rakjuk be őket a fertőtlenítés érdekében.

Tippek: a korongocskákat beszerezheted a hulladekmentes.hu-n, a zoldbolt.hu-n vagy hihetetlenül széles választékban az etsy-n is.

Haladóknak: Mosható betét és intimkehely

Egy következő lépése a zöldebbé válásnak a menstruáció hulladékmentesítése. Aki el sem tudja még képzelni, hogy ne eldobhatós betétet használjon, annak remek alternatíva lehet, ha csak a menstruáció utolsó napjaiban, vagy az otthon lévős napokon kísérletezik a mosható betéttel, hiszen már ezzel a pár nappal is tehetünk a kisebb ökolábnyomért. Kezdőknek a tisztasági betét is helyettesíthető ökobarát változattal.

Az általában pamutból, plüssből és/vagy bambuszrostból készült betétalternatívákból már mindenféle méreten és mintában hozzájuthatunk, a tisztításukhoz pedig hamar hozzá lehet szokni. A folyóvíz alatti kimosás után 40-60 fokon érdemes mosni a betéteket, melyeket előtte ecetes vízben áztattunk vagy marhaepe szappannal foltmentesítettünk.

A tampon helyettesítésére nemzetközi téren is egyre nagyobb divat a menstruációs kehely, ami nem magába szívja, hanem összegyűjti a menstruációs vért. Előnye a tamponnal szemben, hogy sokkal ritkábban kell cserélni, nem szivárog és hulladékot sem termelünk vele. A kelyhek ára igen borsos, 10.000 forint körül mozog egy darab, viszont ha arra gondolunk, egyetlen menstruáció alatt mennyit költünk tamponra és betétre, nagyon hamar visszahozza az árát a termék.

Tippek: a mosható betéteket megtalálod többek között a gladragslunapads.com, emilla.me, moshatobetetek.com oldalakon, míg az intimkelyheket a holgykehely, mooncup, lenacup oldalakon.