Mű vagy nem mű?

2019. május 27.
Dr. László Zsolt plasztikai sebész avat be bennünket a saját zsírral való feltöltések titkaiba.

„Ha saját zsírral töltök, akkor az kevésbé lesz látható?”

Hangzik el sokszor a kérdés Dr. László Zsolt plasztikai sebész felé egy-egy konzultáció alkalmával. Erre minden esetben az a válasz, hogy bizonyos helyzetekben célszerű ezt az új lehetőséget választani mind esztétikai, mind rekonstrukciós műtétek során. Ez a megoldás mindenekelőtt remek alternatívát jelent azok számára, akik félnek attól, hogy idegen test kerüljön beültetésre a szervezetükbe. Ugyanakkor a mellplasztika (legfőképp nagyobbítás) esetében még mindig az implantátummal lehet a leghosszabb és legstabilabb eredményt elérni, ezért továbbra is az implantátumos beavatkozás a legkedveltebb. Szintén fontos megemlíteni, hogy saját zsírral történő töltés esetén gyakran nem elég az egyszeri beavatkozás, szükség lehet 2-3 alkalommal történő ismétlésre is, de valóban nem kerül idegen anyag a testünkbe.

A saját zsírral való feltöltéssel már az ókori Indiában is próbálkoztak, érdemi elterjedése az utóbbi 10-20 évre tehető, de még mindig nem tudott akkora teret hódítani magának a szépülni vágyók körében, mint az implantátum. Mindkét beavatkozási formának megvan a maga előnye, és mindenképp fontos beszélni az alternatív lehetőségekről az implantátum mellett. Minden ember más és mindenkinek mások az igényei, ezért jó, ha egy klinikán több fajta kezelésből választhatnak a páciensek. Az amerikai ASPS felmérése szerint még mindig a mellnagyobbítás a legnépszerűbb eljárás. 2018-ban az USA-ban 313 735 ezer mellplasztikai beavatkozást végeztek el az ASPS adatai szerint. Az USA-ban és Magyarországon a statisztikák alapján is azt mondhatjuk, hogy a test többi területe kicsit háttérbe szorul, pedig nem kellene, hogy így legyen. Ha például elégedetlenek vagyunk a fenekünkkel, ez a módszer ott is sikerrel alkalmazható anélkül, hogy idegen anyagot kelljen az izom alá ültetni!

„Dr. Úr! Hogy is néz ki ez valójában?”

Az eljárás során a test különböző területeiről leszívják a zsírt, amit aztán a páciens mellébe, arcába vagy akár a fenekébe töltenek vissza, hogy formálják, alakítsák, feszesítsék az adott testtájékot. A leszívott zsírt megfelelővé kell tenni a visszatöltésre, hogy minél magasabb százalékban tudjon beépülni és ne szívódjon fel. Először megtisztítják, majd különböző eljárásokkal kivonják az őssejteket és a saját zsírsejteket, csak ezt követően injekciózzák be a feltöltendő területre. Ez az eljárás teljesen biztonságos, nem jellemző a komplikáció vagy allergiás reakció fellépése sem, ugyanis a saját szövetek kerülnek vissza a testbe, a hatás pedig a lehető legtermészetesebb.

„Ez csak egy trend, vagy út a minél hosszabban megőrzendő fiatalsághoz?”

A plasztikai sebészeti beavatkozások, akárcsak az általános orvostudomány, folyamatosan fejlődnek. Mindig lesz egy újabb és korszerűbb megoldás, hogy megőrizzük feszességünket és fiatalságunkat. A saját zsírral történő feltöltés a természetesség megőrzésével segít minket ehhez. Ez egy remek lehetőség és esély azok számára, akiket eddig az tartott vissza a beavatkozástól, hogy nem szerették volna, ha idegen anyag kerül beültetésre a testükbe. A saját zsírral való feltöltés által több emberen segíthetünk. A jövő divatját, megoldásait pedig egyelőre csak jósolni lehet, de az biztos, hogy a nyugati hullámok az egészséges táplálkozást, a sportot és a természetes beavatkozásokat hozzák felénk, ez pedig egyenesen arányosan fogja növelni a plasztikai sebészeti beavatkozások mértékét.

Promóció