Az argánolaj világsikerének titka

2019. április 14.
Fantasztikus arc- és testápoló, gyógyír a töredezett hajszálakra, és ápolja a repedezett körmöket is. Az argánolaj szépítő hatásairól László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője hosszabban is mesélt egy korábbi lapszámunkban.

Az argánolaj jótékony hatásáról először francia kolléganőimtől hallottam, akik 40-en túl is gyönyörű, kortalan nők. Arcbőrük feszes, egészséges színű, apró szem és száj körüli ráncocskáik pedig csak arra utalnak, hogy vidám személyiségek. Biztos túl vannak már néhány plasztikai beavatkozáson, vagy a kozmetikai ipar legdrágább nagyágyúival kényeztetik a bőrüket – gondoltam. Egy baráti beszélgetés alkalmával azonban felfedték számomra a nagy titkot: évek óta tiszta argánolajjal kenik a bőrüket, nemcsak az arcukon, de a testük egész területén. Sőt szezonváltáskor, amit hajszálaik is megsínylenek néhány hetes hajregeneráló kúrát is tartanak szintén argánolajjal. Ők ezt a tippet marokkói barátnőiktől lesték el, akiknek anyáik, nagyanyáik is kizárólag argánolajjal ápolták a bőrüket, hajukat.

Az olajok királynője

Így is szokták emlegetni ezt a csodálatos regeneráló hatással bíró hatóanyagot. A Marokkóban őshonos argánfa termésének csonthéja magjából hosszadalmas munkával nyerik ki az olajat. Az elkészítéshez nagyon sok termésre van szükség, 100 kiló gyümölcsből alig egy liter olaj állítható elő. Az argánolaj hidegen sajtolt olaj, nincs hőkezelve, így érinthetetlenül maradnak benne a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Ennek köszönhetően késlelteti a bőr öregedését, finomítja az idő múlásának jeleit a bőrön, visszaadja annak rugalmasságát, feszességét. Az argánolaj tele van telítetlen zsírsavakkal, ezért ápolja száraz, repedezett bőrt, erősíti a körmöket és a körömágyat. A terhességi csíkok ellen is eredményesen veszi fel a harcot, a régi hegeket is elhalványítja.

Minden bőrtípusra

A zsíros, pattanásos bőrű emberek általában kerülik az olajos készítményeket, attól félve, hogy az olaj eltömíti a pórusokat és ezért inkább árt, mint használ. A pattanások kialakulásának elsődleges oka a túlzott faggyútermelés, s mivel az argánolaj könnyen felszívódik a bőrben és faggyútermelést szabályzó tulajdonsággal is rendelkezik, jótékony hatással van a zsíros, pattanásos bőrre. Az argánolaj a száraz, érzékeny bőr jó barátja is, nyugtatja az irritált bőrfelületet, a benne található E-vitamin és a telítetlen zsírsavak regeneráló hatással bírnak. Télen, a hidegebb hónapokban argánolajjal védhetjük a bőrünket a hideg okozta kiszáradástól, illetve enyhíthetjük a már kialakult tüneteket.

Fényes, egészséges haj

Nyáron a haj gyakran szárazzá és fakóvá válik a napsugárzás, a sós tengervíz, vagy az úszómedencék klóros vize tönkre teszi hajszálainkat. A legtöbb regeneráló balzsam és pakolás tartalmaz különböző olajokat, de a tiszta argánolaj is percek alatt látványosan regenerálja a hajat. Nem nehezíti el a tincseket, könnyen felszívódik a hajszálak belsejébe. Ráadásul bármely hajtípusra használható.

Profi készítmények argánolajjal

Az argánolajat a különböző kozmetikai márkák is felfedezték és egyre gyakrabban használják hatóanyagként készítményeikben. Megtaláljuk arckrémekben, testápolókban, sőt, szempillaspirálokban is. A legnépszerűbb felhasználási területe azonban úgy tűnik, a hajápolás, ahol egyértelműen a befutó alapanyagok között szerepel, csodálatos tincsszépítő hatása miatt.

Fotó: Unsplash