Egy újévi fogadalom, amely mindannyiunk érdeke

2019. december 12.
Nincs az a szilveszteri házi buli, ahol ne ígérné meg legalább egy valaki az ünneplők közül, hogy mostantól felhagy valamely rossz szokásával. December 31-e éjjelén hajlamosak vagyunk nem csupán a pezsgőtől, hanem a változástól és a reményteli jövőtől is megittasulni. Így különböző újévi fogadalmakat teszünk, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket, és mert talán tudjuk, úgy sincsen tétje az egésznek. De alig telik el pár hónap, és már nem is emlékszünk mit ígértünk meg magunknak. Ismerős?

Szigorú diétát tartani, rendszeresen sportolni, jobb baráttá/barátnővé válni, odafigyelni az egészségünkre, beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, befizetni egy pihentető utazásra, vagy megszerezni végre a diplomát – csak néhány dolog a sok közül, amelyek közül egyet biztosan megfogadtunk már szilveszterkor. És milyen jól tettük! A közelgő évváltás minden alkalommal, így idén is tökéletes alkalmat teremt arra, hogy kialakítsuk új énünket és új életet indítsunk.

Csakhogy a siker és a tartósság érdekében nem szabadna elfelejtenünk, hogy rossz szokásainktól nem csupán az ünnepek és az új év apropóján, előbb is megszabadulhatunk. Mert minél előbb változtatunk a hozzáállásunkon és teret engedünk a pozitív átalakulásnak, annál többet tehetünk saját magunk, sőt szeretteink testi-lelki egészségéért is. Elég, ha például csak a dohányzásra gondolunk: hiszen mi lehetne nagyobb ajándék 2020-ra saját magunk és szeretteink számára, minthogy ezt a rossz szokásunkat is átgondoljuk!

Tegyünk ígéretet egymásért!

Nemzetközi előrejelzések szerint több mint egymilliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon is több mint 2 milliós ez a tábor – de ennél jóval több ember életére hatással van a cigaretta az égés során keletkező füst miatt.

Egy szál cigaretta meggyújtását követően több mint hatezer vegyi anyag keletkezik, amelyek jó része a füsttel bejut a szervezetünkbe. A nikotinról köztudomású, hogy komoly függőséget okoz, valamint olyan mellékhatásokkal járhat, mint például a fejfájás, szédülés, ugyanakkor ma már a témában jártas vezető tudományos szervezetek is azon az állásponton vannak, hogy elsősorban nem a nikotin, hanem az égés és a füst az, amelyek a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért felelősek. A füstben ugyanis a kimutatott több ezer vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az FDA, az Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohányzásra. Így nem csak saját magunkat, de a környezetünkben lévőket is megóvjuk az ártalmaktól. Azáltal, hogy rá sem gyújtunk, megóvhatjuk őket és magunkat a füstben lévő káros anyagok szervezetbe jutásától, egészségünk károsításától. Ha viszont már rászoktunk, igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Azonban, ha valamilyen ok miatt mégsem tesszük le a cigarettát, azáltal, hogy esetlegesen valamely füstmentes technológiát választjuk, nemcsak saját magunk, a közvetlen környezetünket is alacsonyabb kockázatnak tehetjük ki.

A különböző füstmentes technológiákkal – azáltal, hogy nincs égés – kiküszöbölhetővé válhat a füstben található ártalmas anyagok egy része, a cigarettával összehasonlítva. Így az égés kiiktatásával kevesebb káros anyag juthat a dohányosok és a környezetükben lévők szervezetébe is. Rengeteg különböző füstmentes technológia létezik, melyek hatása teljesen eltérő. A hasonló elven működő technológiákon belül is óriási különbségek vannak attól függően, hogy a hatásuk vonatkozásában rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok milyen szintűek.

Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen hosszútávú hatásuk nem ismert, illetve ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és megemeli a szívfrekvenciát, a vérnyomást. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatások pedig kizárólag megbízható forrásból származó anyagok használatával kerülhetők el.

Az új év beköszöntének reményteliségét és testi-lelki egészségünket azzal biztosíthatjuk, ha egyáltalán el se kezdünk dohányozni. Dohányzás esetén pedig szilveszter éjjelén itt a pillanat, hogy teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölése érdekében.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.