Csak 5 dologra kell odafigyelned, hogy 10 évvel tovább élhess

2018. május 08.
A Harvard friss kutatása szerint elég öt dolgot betartani, hogy egy évtizeddel is meghosszabbíthassuk az életünket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, viszont odafigyelni rájuk nem is olyan egyszerű.
Fotó: Unsplash.com

A Harvard új kutatása végre elárulhatja a hosszú élet titkát, bár az eredményekben valójában nincs semmi igazán meglepő. A harminc éven át tartó longitudinális kutatásból kiderült, hogy a hosszú élethez az alábbi dolgokra kell odafigyelnünk:

  • Nem szabad dohányozni
  • Napi fél órát kell sportolni (lehetőleg valami nem túl megterhelő mozgásformával)
  • Sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztani, és kerülni kell a vörös húsokat, a telített zsírokat és a cukrot
  • Ügyelni kell rá, hogy a testtömegindex az egészséges (18-25) tartományon belül maradjon
  • Nem szabad túlzásba vinni a borfogyasztást: nőknek legfeljebb 1,5 dl, férfiaknak 2 dl a napi megengedett mennyiség

Erre nagyjából magunktól is rájöhettünk, de azért mindig jobb érzés tudományos tényként viszontlátni az intuícióinkat. Van néhány jóval konkrétabb adat is, ami motiváló lehet az életmódváltásra: az öt szempontot betartó személyeknél a férfiak 50 éves korban várható élettartama 26-ról 38 évre, míg a nőké 29-ről 43 évre javult, vagyis tényleg egy évtizeddel meghosszabbíthatjuk életünket néhány egyszerű szabály betartásával. Jelentősen csökkenthetjük továbbá a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát is.

TheGuardian