Dohányzás füst nélkül?

2019. június 20.
A dohányzás káros, számos betegség kialakulásáért felelős, ezért a legjobb döntés rá sem szokni, ha pedig már dohányzunk, akkor mihamarabb leszokni. A világon több mint egymilliárd ember dohányzik, hazánkban jelenleg több mint két millióan gyújtanak rá naponta, ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány tényezővel a dohányzás kapcsán.

A füst a fő mumus

A dohányzással kapcsolatban sokaknak elsősorban a nikotin jut eszükbe, pedig elsősorban nem ez, hanem az égés során a dohányfüstben keletkező több ezer vegyi anyag felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. Ezen vegyi anyagok közül több százról már bizonyították, hogy károsak vagy potenciálisan károsak a szervezetre.

A cigarettafüst belélegzésével bizonyítottan megnő a bronchitis, a tüdőgyulladás, az asztma és más légúti megbetegedések előfordulásának kockázata, és közülük számos anyag a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, valamint a tüdőrákkal is összefüggésbe hozható.

 Fókuszban az alternatívák

Miközben egyre terjednek a megújuló energiával működő fűtésrendszerek, valamint az alternatív üzemű járművek, a dohányzásban is megjelennek a technikai vívmányok. A jelenlegi kutatások fő fókuszában azok a dohányzási alternatívák állnak, amelyek égés és füst nélkül működnek, vagyis képesek lehetnek az égés során keletkezett káros és potenciálisan káros anyagok csökkentésére. A várhatóan a dohányzással kapcsolatos fogyasztói magatartásokat is átalakító megoldások között egyre népszerűbbek például az elektromos cigaretták és a hevítéses technológiák, amelyek a dohányzás legnagyobb rizikófaktorát, az égést és az eközben keletkező cigarettafüstöt eliminálják.

Abban mindenki egyetért, hogy a világ több mint 1 milliárd felnőtt dohányzója számára a leszokásnál nincs jobb megoldás. Ha ez valamiért nem működik, akkor merül fel a füstmentes technológiákra váltás lehetősége. A füstmentes technológiákkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség, és bár az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, még kérdéses, hogy használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a füstmentes alternatívák kevésbé károsak, mint a cigaretta, de fontos tudni, hogy a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. A legjobb megoldás továbbra is nem rászokni a cigarettára, vagy ha már megtörtént, akkor végleg lemondani róla, hiszen a dohányzással kapcsolatos ártalmak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával