Az éjszakai hőhullám nem csak a változó korban jelentkezhet

2019. július 27.
Az éjszakai hőhullám meglepően gyakori jelenség a fiatal nőknél is. Jellemzően a hormonális hullámzás és egyensúlyzavarok váltják ki, ám jó tudni, hogy megelőzhetők.

A legtöbbször egyetlen egyszerű lépéssel megelőzhetők az éjszakai hőhullámok: ne igyunk alkoholt lefekvés előtt. “Az alkoholfogyasztás a test hőszabályozó rendszerét kikapcsolja, így éjszakai izzadás léphet fel” – magyarázta Dr. Natasha Bhuyan nőgyógyász a Popsugarnek.

Ételek és italok
Az orvos azt is hozzátette, hogy az alkohol az alvás minőségét is rombolja, így két legyet üthetünk egy csapásra, ha kerüljük az esti italozást. A hőhullámok másik gyakori kiváltója a fűszeres étel lehet. “Refluxot válthatnak ki a túlságosan fűszeres ételek, mely azért is gyakoribb éjszaka, mert a vízszintes testhelyzet még inkább fokozza a gyomorsav kiáramlását a gyomorból” – figylemeztetett az orvos.


Dohányzás és stressz
Ha dohányzunk, itt egy újabb érv a leszokás mellett. “A dohányzás azért okozhat éjszakai hőhullámokat, mert a nikotin növeli a pulzusszámot és a testhőmérsékletet” – mondta dr. Bhuyan.
De a stressz is gyakori okozója a hirtelen ránk törő izzadásnak. “A pánikrohamok nem csak ébren jelentkezhetnek. Gyakori jelenség, hogy a munkahelyi vagy magánéleti stressz hatására izzadtságban úszva riad fel valaki az éjszaka közepén” – mondta az orvos. Érdemes szakemberhez fordulni, ha tartós ez az állapot, hiszen a szorongás és depresszió komoly testi panaszokat, keringési rendellenességeket okozhat, ráadásul az életminőségre is rányomja bélyegét. Próbáljunk ki stresszoldó technikákat, meditációt, testedzést, hogy kitörjünk a szorongásos szituációból.

Változtassunk a környezeten
Nem árt ügyelni a szoba hőmérsékletére sem. Ha gyakori jelenség az éjszakai hőhullám, állítsuk a termosztátot pár fokkal alacsonyabbra a szokásosnál. Próbáljuk megfigyelni, van-e összefüggés a hőmérséklet és az izzadás között. Váltsunk vékonyabb, lazább alvóruhára és kerüljük a nehéz takarókat. Ám ha az életmódbeli változtatások sem járnak eredménnyel, érdemes felkeresni az orvosunkat, hiszen pajzsmirigyrendellenesség vagy nőgyógyászati problémák is húzódhatnak az éjszakai hőhullámok hátterében. 

Fotó: Unsplash