Füstbe ment múlt, párába burkolódzó jövő

2019. május 24.
Még mindig rengetegen dohányoznak. Számukra hozhatnak némi fellélegzést a legújabb innovációk.

Magyarországon körülbelül kétmillióan vannak – a világon pedig több mint egymilliárdan a WHO szerint –, akik minden társadalmi célú felhívás, baráti és rokoni figyelmeztetés és saját fogadkozásaik ellenére dohányoznak.

Az már régóta ismert, hogy a függőségért alapvetően a nikotin felelős, ahogy az is, hogy ami igazán káros, az az égés és az égés során keletkező dohányfüst: ebben számos olyan vegyületet mutattak ki, amelyek károsak az egészségre. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) feketelistáján 93 olyan káros vagy potenciálisan káros anyag szerepel, amelyek rosszindulatú daganatos elváltozásokkal, ér- és szívrendszeri panaszokkal, légzőszervi gondokkal hozhatók összefüggésbe.

Nem vitás, hogy leghatékonyabban a dohányzás abbahagyásával csökkenthetők a dohányzás ártalmai, a legjobb döntés pedig egyértelműen az, ha el sem kezdjük a dohányzást. Azonban sokáig lesznek olyanok – méghozzá nagyon sokan –, akik nem ezeket az utakat választják. Mit lehet egy ilyen helyzetben tenni azért, hogy az ő szervezetük is kisebb kockázatnak legyen kitéve? A tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően ma már több olyan megoldás is létezik, amelyek égés és füst nélkül működnek, ezáltal jelentősen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot szabadítanak fel, és juttatnak a szervezetbe, mint a cigarettafüst.

Aktív és passzív oldalon egyaránt jelentős változást hozhatnak ezek a füstmentes technológiák, hiszen a füst bizonyítottan ártalmas a passzív dohányosokra is. Az ő kitettségüket is mérséklik azok a megoldások, amelyek nélkülözik a hagyományos dohányzás legnagyobb hátulütőjét, a cigifüstöt, miközben a dohányzók is elfogadják őket alternatívaként. Hiszen füstmentes eszközökkel a dohányzók is tehetnek valamit annak érdekében, hogy csökkentsék a cigarettázással járó ártalmakat saját maguk és környezetük számára is.

Mindazonáltal fontos tudni, hogy a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. A dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek – akár passzív – fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával