Füstbe ment múlt, párába burkolódzó jövő

2019. május 24. |

Még mindig rengetegen dohányoznak. Számukra hozhatnak némi fellélegzést a legújabb innovációk.

Magyarországon körülbelül kétmillióan vannak – a világon pedig több mint egymilliárdan a WHO szerint –, akik minden társadalmi célú felhívás, baráti és rokoni figyelmeztetés és saját fogadkozásaik ellenére dohányoznak.

Az már régóta ismert, hogy a függőségért alapvetően a nikotin felelős, ahogy az is, hogy ami igazán káros, az az égés és az égés során keletkező dohányfüst: ebben számos olyan vegyületet mutattak ki, amelyek károsak az egészségre. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) feketelistáján 93 olyan káros vagy potenciálisan káros anyag szerepel, amelyek rosszindulatú daganatos elváltozásokkal, ér- és szívrendszeri panaszokkal, légzőszervi gondokkal hozhatók összefüggésbe.

Nem vitás, hogy leghatékonyabban a dohányzás abbahagyásával csökkenthetők a dohányzás ártalmai, a legjobb döntés pedig egyértelműen az, ha el sem kezdjük a dohányzást. Azonban sokáig lesznek olyanok – méghozzá nagyon sokan –, akik nem ezeket az utakat választják. Mit lehet egy ilyen helyzetben tenni azért, hogy az ő szervezetük is kisebb kockázatnak legyen kitéve? A tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően ma már több olyan megoldás is létezik, amelyek égés és füst nélkül működnek, ezáltal jelentősen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot szabadítanak fel, és juttatnak a szervezetbe, mint a cigarettafüst.

Aktív és passzív oldalon egyaránt jelentős változást hozhatnak ezek a füstmentes technológiák, hiszen a füst bizonyítottan ártalmas a passzív dohányosokra is. Az ő kitettségüket is mérséklik azok a megoldások, amelyek nélkülözik a hagyományos dohányzás legnagyobb hátulütőjét, a cigifüstöt, miközben a dohányzók is elfogadják őket alternatívaként. Hiszen füstmentes eszközökkel a dohányzók is tehetnek valamit annak érdekében, hogy csökkentsék a cigarettázással járó ártalmakat saját maguk és környezetük számára is.

Mindazonáltal fontos tudni, hogy a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. A dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek – akár passzív – fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera