Városi zöld autó női szemmel

2020. szeptember 24.
Mi kell egy nőnek? Sorolhatnánk! De most az autók szempontjából vegyük sorra a kívánalmakat. Legyen dizájnos, kedves, könnyen vezethető, ötletes, és még jobb, ha ökotudatos is. Kipróbáltuk a Fiat 500 Hyrid Launch Edition modellt.

Az ökotudatosság egyre fontosabb szempont – minden téren. Szerencsére az autógyártás terén is egyre fontosabb, és a tervezők gondolatai egyre inkább a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése körül forognak. A Fiat is beállt a sorba, és most először dobott piacra egy hibrid technikával ellátott modellt. Nagy örömünkre kifejezetten a nőkre gondolva.

FIAT hybrid

A Fiat 500 tulajdonképpen egy örökzöld ikon, egy legenda, és most még környezetkímélő is lett, ugyanis már hibrid verzióban is elérhető. A modell mild hibrid változata az új benzinmotornak és a szintén új, hatfokozatú kézi sebességváltónak köszönhetően jóval takarékosabb lett, és jóval kisebb a károsanyag-kibocsátása is a régi modellhez képest. Nemcsak a fogyasztást, de 20 százalékkal az autó CO2-kibocsátását is csökkenti.

FIAT hybrid

A 3,6 kW teljesítményű indítómotor generátor lassításkor visszatáplál a vezető ülése alatti 12 V feszültségű aprócska lítiumion-akkumulátorba, a visszanyert áramot pedig a start-stop rendszer (minden lámpánál leállítja a benzinmotort, majd induláskor a kuplungpedál lenyomására szinte észrevétlenül újraindítja) által dirigált újraindításokra, és 30 km/h alatti motor nélküli siklásra használja fel. Az autó persze inkább takarékos, mint sportos – de hát épp ez a lényege egy hibridnek. Ettől függetlenül a városi forgalomban fürge is tud lenni, ha épp kiengednek végre egy kereszteződésben.

FIAT hybrid

Izgalmas belső világ

Mielőtt elárulnánk, mi az, ami még zöldebbé teszi az autót az utastérben, nem hagyhatjuk szó nélkül az új, a Fiatnál csak a hibrid modellekre jellemző, egyedi, halvány kékeszöld fényezést, ami távolról nézve teszi igazán különlegessé az autót.

A formatervezett, olasz belső dizájn egyből elcsavarta a fejünket. A selyemfényű krómrészletek mellett az ülések is figyelemre méltóak, amelyek igaz, formára megegyeznek a korábbi modellekkel, de már nemes célt is szolgálnak. A SequalTM ülések ugyanis speciális műszálból készülnek, vagyis újrahasznosított műanyagból, amelyet a Földközi-tengerből halásztak ki. A környezetbarát megoldást kis felirat is jelzi az ülések szélén.

FIAT hybrid

Az autó színes kijelzője nemcsak dizájnban varázsolt el minket, de tulajdonképpen az autót (ki)használni is megtanít: a hibrid rendszer akkumulátorának töltöttségén kívül a vezetési stílus takarékosságát és az energiaáramlás irányát is mutatja, sőt, még annak mértékét is képes kijelezni. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan bele lehet jönni, hogyan is érdemes egy hibridet vezetni.

FIAT hybrid

A telefontükrözés funkciónak köszönhetően a mobilunkat is egy szempillantás alatt csatlakoztathatjuk az UconnectTM 7” HD infotainment rendszerhez, és máris irányíthatjuk a navigációt, kezelhetjük a hívásainkat, üzeneteinket, vagy elindíthatjuk a kedvenc Spotify-playlistünket. A kezelése még vezetés közben sem okoz gondot, mert a rendszert érintőképernyőn és hanggal is vezérelhetjük.

FIAT hybrid

És el is érkeztünk személyes kedvencünkhöz. Az autó ugyanis elérhető a kifinomult Beats Edition audiorendszerrel is, nekünk volt szerencsénk kipróbálni. Ami persze nem új a Fiat autók életében, de tényleg olyan tökéletes zenei élményt ad, hogy bármilyen messze elautóznánk. Még jó, hogy ezt most már környezettudatosan tehetjük.

Kattints a fotóra az apró részletekért!

14 fotó megtekintése

Bővebb infó az autóról ITT!

Fotó: Czvitkovits Judit

Promóció

Olvass tovább!