Kipróbáltuk: egy hétig csak piacon vásárolok

2019. augusztus 15.
Piacon vásárolni jó. Meg lehet találni azokat az árusokat, ahol a zöldség frissebb, a hús szebb, és a csomagolásmentességet is egyszerűbb megoldani. Ám nem csak ezekért lehet szeretni a piacot.

Piacon vásárolni életforma. És nem feltétlenül az enyém. Igazi megúszós bevásárló vagyok, akinek az online boltok megjelenése kész felüdülés volt. Nem szeretem a tömeget, az embereket, válogatni és árakat, árukat egymáshoz hasonlítgatni. A piacnak pedig ez a lényege. Ám hosszú évek alatt és rengeteg ismerős tippje alapján azért sikerült megtalálni azokat a piacokat és árusokat, akiknél gyorsan és hatékonyan tudom beszerezni a szükséges alapanyagokat, hogy még nekem se legyen túl nagy tortúra. Tulajdonképpen ez tette lehetővé, hogy ne bukjak bele már első nap az elhatározásba, hogy egy héten át csak piacon vásárolok. Ráadásul csomagolásmentesen.

Zöldség-gyümölcs: nehéz bizalmat szavazni

Ha csak egyszerűen zöldséget és gyümölcsöt akarnék vásárolni, végülis mindegy lenne, melyik piacra és melyik eladóhoz megyek. Ám zöldségfronton elkényeztette családunkat az az ökogazdaság, akik közösségi zöldségtermesztéssel foglalkoznak, és minden héten Nógrád megyéből hozzák az aktuális zöldségrészesedésünket. Így paradicsomot, paprikát, uborkát és egyéb szezonalitásokat nem is kellett tulajdonképpen beszereznem, a piacon azt vettem csupán, amire a főzéshez a meglévő zöldségeken kívül szükség lehet, illetve gyümölcsöt.


Ezúttal más szemmel mentem végig a Fővám téri piaccsarnok árusai között, nem csak célirányosan haladtam az őstermelői hátsó traktushoz. Rég néztem végig így a kofákat, és a helyzet nem javult. Többségében a nagybani piacról származó „egyenzöldségeket” árulták többé-kevésbé „egyenáron”.
A gyümölccsel hasonló a helyzet. Bár megvettem a szükséges gyümölcsadagot, ha olyan őszibarackot, szedret vagy körtét szeretne az ember, ami nem kényszerérett és biztos forrásból származik, jobb, ha ismerőstől szerzi be, vagy olyan árustól, akivel évek alatt kiépült már köztük a bizalmi kapcsolat. Nagy elhatározással indultam neki én is, hogy idén innen szerzem be a baracklekvárnak valót, ám nem sikerült olyan gyümölcsöt találnom, amit jó szívvel hazavittem volna. Maradtam tehát a jól bejáratott gyümölcsforrásomnál lekvárügyben.

Hús: csomagolásmentesen szinte lehetetlen
Megfordult a fejemben, hogy ezt a hetet teljesen húsmentesen töltjük, mivel egy rémes karácsonyi incidens óta (romlott pulykát tettek a zacskóba) ódzkodok a piacon vásárolni húsfélét. De nem szabad általánosítani, a gyerekeim úgyis lázadnának hús nélkül, így a szokásos Vásárcsarnok helyett másik piacon is felmértem a henteshelyzetet. A Klauzál téri piacon sikerült kiköszörülniük a csorbát, ha el nem is felejtettem a korábbi fiaskót teljesen.
Felvágott ügyben azonban sajnos itt sem jobb a helyzet, mint más piacokon. Nekem nem sikerült olyan termékeket találnom sehol, melyekhez biztosan nem használnak nitrites adalékanyagokat, így maradunk továbbra is a sajtos-zöldséges szendvicseknél.

Pékáru és tejtermék: nem nagyon lehet melléfogni
A kenyér és zsemlevásárlásra némi szívfájdalommal futottam neki a héten, mivel mindig ugyanannál a péknél vásároljuk a kenyerünket. Szerencsére eszembe jutott, hogy a Hold utcai piacon is van egy kis üzlete azon kívül, ahova járunk, így nem kellett kompromisszumot kötnöm, egy harmadik piacon szereztem be a heti kenyeret. Szerencsére a kovászos kenyér pirítva is finom, így az egy kilós kenyér némi császárzsömlével és kiflivel kitartott a héten, és csak egyszer kellett elzarándokolnom a Hold utcába.


Tejtermékek közül sajton kívül nem fogyasztunk mást, arra fókuszáltam főleg, most már egy vidéki piacon, mivel a hét közben elutaztunk nyaralni a nagyszülőkhöz egy dunántúli kisvárosba. Remek és különleges kézműves sajtokat azonban Budapesten is ugyanúgy találni bármelyik piacon, mint hagyományos, megszokott ízeket a kevésbé kockáztató típusoknak. Mivel jó kecskesajtot termelőtől a belváros közepén nehéz venni, így itt azt vásároltam, ráadásul végre csomagolásmentesen.

Hulladékmentesség és piacozás
Azt gondoltam, hogy a piacon vásárlásban az lesz a legjobb, hogy végre dobozok és zacskók nélkül vásárolhatok. Mert igaz, hogy a tüllzsákokat már használhatjuk a legtöbb szupermarketben is, ám a húsoknál és tejtermékeknél lehetetlen megúszni a csomagolást. Sajnos nem lett maradéktalanul igazam. Míg a gyümölcs és zöldség esetében gond nélkül beletették a kofák az általam vitt zsákokba és dobozokba a vásárolt árut, a húst nem csak annál a hentesnél nem pakolták a saját dobozomba, ahol vásároltam, körbekérdezés után a többi piacon is ugyanez volt a helyzet. Sajnos a higiéniai szabályok nem teszik lehetővé, hogy máshonnan származó tárolóba rakják a húst vagy halat – szólt a válasz mindenhol.

Plusz egy érv
Akit eddig nem győztek meg sem a friss, szezonális gyümölcsök, zöldségek, sem a csomagolásmentesség arról, hogy piacon vásároljon, annak hét nap és öt piac meglátogatása után azt kell mondanom, tegyen egy próbát valamelyik közeli kisváros piacán a nagybetűs, heti piacnapon, hátha ott is venni olyan kürtöskalácsot, mint az én szülővárosomban. Ez olyan érv a piac mellett nekem, amiért hajlandó az ember úgy igazítani a bevásárlást, hogy muszáj legyen kimenni a piacra.

Fotó: Unsplash

Szeptemberi zöld lapszámunk már kapható!