3 dolog, amit érdemes elkerülni, ha nem akarod mikroműanyaggal teleszórni a világot

2020. július 28.
A mikroműanyagok problémája a mai napig megoldatlan, éppen ezért a biztos megoldás az, ha teljesen kiiktatjuk az életünkből a műanyagokat. Mutatunk 3 termékkategóriát, amit különösen érdemes kerülni.

Arról már írtunk, hogy a mikroszálas törlőkendőkből csak úgy repkednek ki a mikroműanyag-darabkák, amelyek idővel a tengerbe kerülnek, ott a vízi élővilág szervezetébe jutnak, majd kihalásszuk őket, és szó szerint megesszük a műanyagot. De korántsem csak a mikroszálas kendőket kell kerülnünk akkor, ha mi is hozzá szeretnénk járulni a tengerek, a Föld – és így az emberek – egészségének megőrzéséhez.

1. Szintetikus ruhaanyagok

Mintegy 700 000 mikroműanyag-darabka hullik le minden egyes mosásnál a műszálas ruhadarabjainkról. Sportruházat, leggingsek, műszálas pulóverek – ismerős, hogy ha nagyon szeretünk egy-egy ilyen darabot, sokszor viseljük és így sokszor is mossuk, egyszer csak „elfogy” az anyag? Ez bizony a műanyagdarabok leválása miatt lehet.

2. Teafilterek

Ha eddig te is azok közé tartoztál, akik jóhiszeműen azt hitték, hogy a teafilterek papíralapúak, akkor van egy rossz hírünk. Még a papírtapintású filterek is polipropilénnel kevertek, hogy ne ázzanak bele teljesen a teába. Ezt a problémát viszon egyszerűen orvosolhatjuk úgy, hogy csak a minőségibb, szálas teákat vásároljuk meg a műanyagfilteres verzió helyett, és esetleg, ha beszerzünk egy többször használatos filtert.

3. Papírpoharak

Hasonlóan a teafilterhez, az egyszer használatos, papírból készült kávés- és teáspoharak sem színtiszta papírból vannak: a belső oldalukat ugyanis polietilénnel erősítik meg. Éppen ezért nem lehet a papírhulladékba sem dobni ezeket a poharakat. Válasszunk helyette tartós alternatívákat üvegből vagy fémből!

Öko tippeket keresel? Kattints IDE!

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó